Uspešno dobijena Oznaka kvaliteta Evropske inicijative za Solidarnost (ESC)

Inženjeri zaštite životne sredine akreditovani su od strane Evropske unije i programa Evropska inicijativa za Solidarnost (ESC) kao organizacija ovlašćena za slanje volontera iz Srbije u druge zemlje programa i prijem stranih volontera na volontiranje u Srbiji. Dobijene akreditacije važi za period od 7 godina (2021-2027).  

Akreditacija je rezultat nastavka aktivnosti realizovanih u okviru „Omladinska prestonica Evrope 2019″ i deo su projektnih aktivnosti programa Mladi za održivi razvoj koji se u saradnji sa OPENS-om realizuje uz podršku Grada Novog Sada.  

Inženjeri zaštite životne sredine su jedna od 38 organizacija na teritoriji Srbije i 8 na teritoriji grada Novog Sada koji poseduju ovu akreditaciju. Više informacija možete pronaći na OVOM linku.

 

 

Evropska inicijativa za Solidarnost (ESC odnosno European Solidarity Corps) je program Evropske komisije, koji je namenjen mladima od 18 do 30 godina starosti i pruža im priliku da se upuste u avanturu upoznavanja, sticanja životnog iskustva i rada u stranoj zemlji kroz programe kratkoročnog I dugoročnog volontiranja.

Kratkoročni programi volontiranja mogu trajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci a dugoročni programi mogu trajati od 6 do 12 meseci, odnosno godinu dana. Na dugoročno volontiranje preko ESC programa može se otići samo jednom dok je moguća kombinacija kratkoročnog sa dugoročnim projektom (do maks. 14 meseci volontiranja ukupno).

Svaki ESC projekat za cilj ima uzajamnu podršku u razvoju samog volontera, lokalne zajednice u kojoj volonter radi kao i povećanje kapaciteta samih organizacija koje su uključene u slanje I primanje volontera, čime se stiče uspostavljanje novih prijateljstava i razmene iskustava.

ESC baza projekata se može pretraživati na osnovu različitih kriterijuma (tema, zemlja, trajanje itd.). Takođe postoji opcija pravljenja naloga na samoj ESC plaformi gde se registracijom I obeležavanjem sfere interesovanja potencijalnog volontiranja (npr. zaštita životne sredine, socijalna inkulzija, umetnost, sport itd.) daje do znanja registrovanim organizacijama da ste možda baš VI volonter koji im je potreban I putem same platforme vas oni sami mogu diretno kontaktirati.

Takođe, važno je napomenuti da su putni troškovi, osiguranje i troškovi vize pokriveni od strane organizacije koja će vas ugostiti. Hrana i smeštaj obezbeđeni, kao i časovi jezika, a i dobija se džeparac svakog meseca. Zvuči sjajno, zar ne?

Tematika projekta je veoma široka, treba samo da je odaberete mi ćemo vam pomoći da nađete svoj put do željene organizacije I destinacije. Stoga Vas ohrabrujemo da zakoračite u nepoznato I steknete neopisivo iskustvo volontiranjem u stranoj zemlji, nova znanja I prijateljstva za čitav život. Vratićete se kući sa potpuno drugačijim pogledom na svet, naučenim novim jezikom I uspomenama koje će vam zauvek ostati u srcu.


One thought on “Uspešno dobijena Oznaka kvaliteta Evropske inicijative za Solidarnost (ESC)

Comments are closed.