STARI BANOVCI: Razgovor o zaštiti prirode i osnovama cirkularne ekonomije

Udruženje „Kulturna mreža Dunav“ iz Starih Banovaca, uz podršku Lokalne fondacije Stara Pazova, od 18. do 21. septrembra organizovalo je niz aktivnosti sa željom da motiviše sugrađane i sugrađanke da ožive zapušteni seoski park.

Nakon akcije sređivanja parka kod Venecije, koja je uz sportske aktivnosti i eko-buvljak realizovana tokom vikenda, u utorak 21. septembra, na platou ispred Mesne zajednice Stari Banovci, organizovana je tribina o zaštiti prirode i osnovama cirkularne ekonomije.

U prvom delu razgovora, Darko Timotić i Bojan Milenić iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode govorili su o procedurama zaštite prirodnih dobara i potencijalima za zaštitu koji postoje na teritoriji opštine Stara Pazova i prostoru Mesne zajednice Stari Banovci. Timotić je prisutne informisao da uobičajeni postupak podrazumeva nekoliko koraka: lokalna zajednica pokreće inicijativu za zaštitu konkretnog prirodnog dobra, nakon toga Pokrajinski zavod za zaštitu prirode izlazi na teren, stavlja lokalitet u plan rada, formira tim koji će izvršiti istraživanje i sačiniti studiju, dok samu odluku o zaštiti donosi, u zavisnosti od utvrđenog stepena, nadležno telo AP Vojvodine ili opštine/grada na čijoj teritoriji se dobro nalazi. U praksi, najveći izazovi nastaju kod određivanja upravljača zaštićenog područja – to mogu biti javna preduzeća, udruženja i organizacije i druga pravna lica, ali koja ispunjavaju uslove propisane Pravilnikom.

Retke prirodne odlike u ovom delu Fruške Gore, značajne kako za naučna istraživanja tako i za razvoj turizma, imaju lesni profili – kod Starog Slankamena i kod naselja Oduševci, istakao je Milenić.

Tokom diskusije, Dušan Šubić ispred „Kulturne mreže Dunav“ rekao je da je ovo udruženje nedavno sprovelo anketu i utvrdilo da su građani i građanke na teritoriji Stare Pazove nedovoljno informisani o zaštiti prirode i prirodnih dobara i da je edukacija o ovoj temi neophodna.

Drugi deo razgovora bio je posvećen cirkularnoj ekonomiji o kojoj je govorio Nikola Gluvaković ispred udruženja „Inženjeri zaštite živonte sredine“. Gluvaković je prisutne upoznao sa glavnim razlikama između trenutno dominantnog linearnog koncepta proizvodnje, koji se zasniva na principu „uzmi, napravi, iskoristi, odbaci“, i sve prisutnijeg cirkularnog koncepta, koji predstavlja regenerativni ekonomski sistem u okviru kojeg se proizvodni resursi, otpad, emisija otpada i energetski odliv značajno umanjuju usporavanjem, zaokruživanjem i produžavanjem energetskih i materijalnih ciklusa u proizvodnji. To se ostvaruje tako što se osmišljavaju i stvaraju proizvodi kojima se prokužava životne vek, ali i njihovim održavanjem, servisiranjem i reciklažom. Na taj način teži se suzbijanju neracionalneog trošenja prirodnih resursa i boljoj zaštiti životne sredine, naglasio je Gluvaković.

Tokom trajanja tribine, zainteresovani su na platou ispred Mesne zajednice imali priliku da pogledaju izložbu fotografija lokalnog parka, kao i da kupuvinom različitih predmeta doprinesu akciji njegovog oživljavanja.