TOSCA Trening 2021 Drač, Albanija: Početak novih prijateljstava i saradnje između organizacija učesnica

Prošle nedelje, u periodu od 08.11 do 12.11.2021 održao se TOSCA Trening koje je imao za cilj da upozna predstavnike organizacija učesnica sa novitetima koje nudi novi sedmogodišnji progam u okviru Evropske inicijative za Solidarnost, odnosno European Solidarity Corps za period od 2021 do 2027. godine.

Trening je održan u Draču (Albanija) u trajanju od 5 dana koji je okupio brojne organizacije iz kako programskih zemalja EU tako i organizacije iz partnerskih zemalja zapadnog Balkana. Teningu je prisustvovala i naša koleginica Lidija Pribelja. Od meseca augusta ove godine ponosni smo nosioci Oznake kvaliteta Evropske inicijative za Solidarnost, te je ovaj trening je bio izuzetno koristan za našu koleginicu koja se vratila sa mnoštvom pozitivih utisaka a i potencijalnim novim partnerima za buduće projekte koje ćemo sprovoditi. 

Nakon dolaska u hotel prvog dana, organizatori i treneri su svima priredili toplu dobrodošlicu i uz kratko upoznavanje učesnika međusobno, počeo je TOSCA trening na kom su bile obrađene sve goruće teme novina koje prate program kao i brojna pitanja učesnika koja su bila postavljana tokom cele nedelje.

Za Inženjere zaštite životne sredine je bilo izuzetno važno da se upoznamo sa radom i primerima dobre prakse ostalih organizacija koje su svoj rad posvetile rešavanju problema zaštite životne sredine. Jedno od potencijalnih novih partnerstava bi u budućnosti moglo da se desi sa španskom organizacijom Xeracion sa sedištem u Valensiji koja može ugostiti naše volontere na 10 do 12 meseci. Obzirom da se bave recikliranjem plastike uz pomoć šredera i injektora od kojih prave raznolike predmete, verujemo da su idealni zabuduću saradnju. Više o njima možete saznati na OVOM linku.

 Organizacija Casa Da Horta-Cultura Association iz Portugala sa sedištem u Portu je takođe zanimljivo partnerstvo obizrom na to da se bave čišćenjem plaža, sadnjom drveća kao i pripremom mnogobrojnih radionica za mlade na temu zaštite životne sredine a naše potencijalne volontere bi mogli ugostiti na godinu dana. Izdvojili smo ove 2 organiacije u nadi da ohrabrimo naše buduće volontere da se prijave na nezaboravno iskustvo volontiranja u inostanstvu.

“Trening je prošao u izuzetno prijatnoj radnoj atmosferi i rezultirao je brojnim prijateljstvima između predstavnika organizacija kao i potencijalnim partnerstvima. Tematike organizacija učesnica su bile zaista šarenolike ali uglavnom orijentisane ka socijalnoj inkluziji i radu sa decom i mladima a samo nekoliko njih se bavilo temama zaštite životne sredine. Neke organizacije isključivo šalju svoje volontere u inostranstvo, neke opet ih samo ugošćavaju dok manji broj njih se bavim obema delatnostima za volontere.

Organizacija Park Istra (Slovenija) pruža smeštaj timovima volontera na 2 meseca zarad akcija koje sprovode u njihovoj lokalnoj zajednici. Iskustva i dobrih praksi ima na sve strane. Svaki dan je propraćen obilnim diskusijama i razmena mišljenja svih učesnika našeg tima zajedno sa trenerima i domaćinima. U okruženju punom podrške od strane iskusnijih kolega sam naučila na šta treba obratiti pažnju kao i da je u redu potražiti pomoć kada ti je potrebna jer ne znamo svi sve.” – zaključuje naša koleginica Lidija.