BEOGRAD: Zelenoj poslaničkoj grupi predstavljeni komentari „Inženjera zaštite životne sredine“ na predložene izmene i dopune Zakona o upravljanju otpadom

Na poziv poslanika i poslanica Zelene poslaničke grupe Narodne skupštine Republike Srbije, predsednik Upravnog odbora udruženja „Inženjeri zaštite životne sredine“ MSc Igor Jezdimirović u ponedeljak 15. novembra 2021. godine održao je predavanje o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o upravljanju otpadom. Predavanje je održano u okviru tematskog sastanka grupe, u prostoru Zelenog salona Narodne skupštine, u zgradi u ulici Kralja Milana 14 u Beogradu.

U uvodnom izlaganju, Jezdimirović je naglasio da stanovništvo Srbije trpi ozbiljne zdravstvene posledice usled nepravilnog odlaganja otpada i zagađenja koje od njega nastaje. On je podsetio da je javna rasprava o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o upravljanju otpadom završena 5. novembra, te da su Ministarstvu zaštite životne sredine u okviru nje upućene brojne sugestije, komentari i predlozi.

Ključna primedba „Inženjera zaštite životne sredine“ odnosile su se na rešenja koja predstavljaju ozbiljnu pretnju za životnu sredinu, pre svega omogućavanje korišćenja otpada kao goriva u mobilnim postrojenjima, prebacivanje veće odgovornosti na lokalne samouprave kada su u pitanju mobilna postrojenja za tretman otpada i produženje roka za privremeno skladištenje otpada sa 12 na 36 meseci. Ove primedbe, udruženje je  iznelo pismeno, kao i na sesiji javne rasprave održanoj 2. novembra, a ovom prilikom sa njima su upoznati i poslanici i poslanice Narodne skupštine Republike Srbije.

Predavanje je proteklo u dobroj atmosferi i pobudilo interesovanje narodnih poslanika i poslanica, čiji glas na kraju donosi odluku da li će neki zakon biti usvojen ili ne, i koji snose potpunu odgovornost za rešenja koja usvoje. 

Verujemo da će napori koji su učinjeni od strane predstavnika „Inženjera zaštite životne sredine“, tokom javne rasprave i tokom predavanja, uroditi plodom i da će sporna rešenja biti uklonjena iz predloga izmena i dopuna Zakona o upravljanju otpadom, kada on dođe u Narodnu skupštinu.

 

Foto: Miloš Đajić