ZELENI KARAVAN: U Privrednoj komori Vojvodine održana konferencija posvećena ulozi civilnog društva u cirkularnoj ekonomiji

Savez ekoloških udruženja „Zelena lista Srbije“ i udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“ u petak 19. novembra 2021. godine, u prostoru Privredne komore Vojvodine u Novom Sadu, organizovali su konferenciju „Uloga civilnog društva u cirkulanoj ekonomiji“.

Predstavnike i predstavnice udruženja i organizacija iz čitave Srbije ispred domaćina, Privredne komore Vojvodine, pozdravio je Zoran Trpovski, sekretar Udruženja industrije PKV. Trpovski je posebno skrenuo pažnju na Savet za cikularnu ekonomiju, koji je ova organizacija osnovala 2019. godine, a koji ima za cilj razvoj koncepta cirkularne ekonomije, povezivanje, osmišljavanje i realizaciju zajedničkih aktivnosti.

Moderator prvog dela razgovora, MSc Igor Jezdimirović, predsednik Upravnog odbora „Inženjera zaštite životne sredine“, istakao je značaj saradnje organizacija civilnog društva i privrede kada je u pitanju briga za budućnost i očuvanje planete, ali i zajednički razvoj novih koncepata na ovom putu, kao što je cirkularna ekonomija. Trenutno jedan od većih programa kroz koji se pruža podrška civilnom sektoru „EKO-SISTEM“ predstavila je Tijana Ljubenović iz Mladih istraživača Srbije. Program je namenjen podizanju kapaciteta mreža udruženja građana koja se bave temom zaštite životne sredine i njihovom povezivanju sa donosiocima odluka, a finansiran je od strane Švedske.

Šta civilno društvo kao podrška tranziciji ka cirkularnoj ekonomiji može da pruži učesnicima i učesnicama konferencije predstavila je Dragana Petrović, stručnjakinja za ovu oblast i članica tima za izradu Programa za cirkularnu ekonomiju Republike Srbije. Petrović je ukazala na razliku između  linearne ekonomije – proizvedi-iskoristi-baci, koja se napušta, i novog modela cirkularne, kružne ekonomije, čija ideja je da se korišćenje resursa i proizvoda maksimalno produži i da se nakon korišćenja proizvodi i materijali opet upotrebe kao sirovine. Na ovaj način ide se ka eliminaciju otpada i zagađenja i regeneraciji i obnavljaju prirodnih sistema. Na putu ka prelasku na nove poslovne modele, Srbija kao mala zemlja mora da se udružuje i da taj put isplanira, da postavi jasne i ostvarljive ciljeve. Veliku pomoć u ovome može i treba da pruži civilno društvo – od kreiranja kreativnih rešenja do konstruktivne kritike upućene donosiocima odluka i privredi.

Petrović je navela različite primere uključivanja organizacija u pitanja važna za cirkularnu ekonomiju: realizacija aktivnosti usmerenih na jačanje svesti o problemima otpada, zagađenja vazduha, hemikalija, rad sa predstavnicima i predstavnicama lokalnih samouprava, pokretanje inicijativa za izmene i/ili kreiranje javnih politika i zakona, promocija zelenih javnih nabavki  i drugo. Izrada Programa za cirkularnu ekonomiju Republike Srbije je u toku, a vodi ga Ministarstvo zašite životne sredine; očekuje se da će dokument do kraja godine biti na javnoj raspravi gde će svi zainteresovani imati prilike da se upoznaju sa ciljevima i merama i daju svoje sugestije i predloge za njegovo unapređenje.

U drugom delu konferencije, koji je vodila Danica Batoćanin iz udruženja „Moravski orašak“ iz Trstenika, predstavljeni su projekti organizacija i udruženja koji za cilj imaju informisanje različitih subjekata o cirkularnoj ekonomiji, kao i projekti koji se bave pojedinim aspektima, problemima, tendencijama i rešenjima u sektoru upravljanja otpadom.

Lokalna ombudsmanka Grada Novog Sada Marina Popović Ivetić informisala je prisutne o programima saradnje ovog organa sa organizacijama civilnog društva, koji su pre svega usmereni na edukaciju i istraživanja u koja se uključuju građani i građanke Novog Sada. 

Tokom avgusta i septembra ove godine, Lokalni ombudsman i udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“ sproveli su jedno takvo istraživanje „Zadovoljstvo građana i građanki Novog Sada infrastrukturom i sistemom odnošenja otpada“ koje je predstavila jedna od autorki Ivana Milovac. Milovac je naglasila da je istraživanje pokazalo da su Novosađani i Novosađanke slabo informisani o predviđenim načinima odlaganja kabastog otpada, što može biti razlog čestog pojavljivanja malih divljih deponija, ali i dobra smernica za adekvatno rešavanje ovog problema. Istakla je da su se građani i građanke u velikom procentru izjasnili da bi veoma rado prihvatili uvođenje primarne separacije otpada u gradu.

Putem Zoom platforme, učesnicima i učesnicama Lazar Jovčić iz Beogradske otvorene škole predstavio je projekat Zeleni inkubator, usmeren na razvoj kompetentnog civilnog društva koje doprinosi reformskim procesima i integraciji Srbije u Evropsku uniju. Snežana Đoševska upoznale je prisutne sa rezultatima istraživanja rudarskog otpada u Boru, koje je sprovelo Društvo mladih istraživača Bora. „Analizu upravljanja otpadom za perido 2010-2021. godine u opštini Raška“ prezentovao je Zoran Simović, dok je o „Metodologiji za praćenje primene EU standarda u oblasti upravljanja otpadom u opštini Trstenik“ govorila Danica Batoćanin.

Konferenciju „Uloga civilnog društva u cirkularnoj ekonomiji“ organizovao je Savez ekoloških udruženja Zelena lista Srbije sa partnerima, kroz program EKO-SISTEM Mladih istraživača Srbije, a uz podršku Švedske. Održavanje konferencije pomoglo je i Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije.

 

Snimak konferencije može se pogledati OVDE.

Savez ekoloških udruženja „Zelena lista Srbije“ čine udruženja: Centar za održivu budućnost “Zelena zona” iz Knjaževca, Društvo mladih istraživača “Bor” iz Bora, Eko klub “Zeleni putokazi” iz Raške, Ekološki pokret “Moravski orašak” iz Trstenika, Ekološki pokret “Bela breza” iz Kruševca, “Inženjeri zaštite životne sredine” iz Novog Sada, Odred izviđača “Zavičaj 1093” iz Vranja, “Porečje – Vučje” iz Vučja, “Zeleni krug “ iz Novog Sada, „Zeleni ključ“ iz Niša, Udruženje građana “Village” iz Bora, „Timočki klub“ iz Knjaževca, „Centar za decu i omladinu“ iz Vrnjačke Banje, Planinarsko-ekološko udruženje „Ras“ iz Novog Pazara, „Gradjanska čitaonica Evropa“ iz Bora i „Evropski pokret u Srbiji – Valjevo“ iz Valjeva.