Uspešno je završen Mentorski dan za mlade u okviru projekta „Euro ChangeMakers“

Poslednju subotu meseca oktobra, 30.10.2021, smo rezervisali za jedinstveni mentorski dan u okviru projekta „Euro ChangeMakers“ koji naša organizacija sprovodi u saradnji sa rumunskom organizacijom GEYC kao nosiocima projekta. Ovaj projekat realizujemo zajedno sa još 16 partnerskih organizacija iz čitave Evrope. Ideja ovog događaja je bila da se okupe mladi ljudi koji bi zajedničkim radom došli do rešenja za bolju budućnost Evrope a i svih nas zajedno.

Obzirom na epidemiološku situaciju koja trenutno pogađa našu zemlju, čitav događaj je organizovan u online formatu što su i sami učesnici pozdravili. U subotu ujutro, sa početkom od 10h su učesnici počeli da se uključuju na Zoom platformu i ubrzno smo svi bili na okupu spremni da svoje jedinstvene ideje formuišemo. Kada smo se svi okupili, počeo je radni dan u udobnosti naših domova. Prvo smo se svi upoznali uz jednu „virtuelnu“ kafu nakon čega je usledilo vreme rada.

Učesnici su se podelili po timova i svaki tim je radio na jednoj ideji za bolju budućnost Evrope. Svi prijavljeni učesnici su se odlučili da od 3 ponuđene kategorije („zelena“ rešenja, digitalna rešenja i socijalna inkluzija) odaberu „zelena“ rešenja što je nama kao organizaciji bilo izuzetno drago jer se uspešno bavimo temama zaštite životne sredine više od 15 godina.

Nakon dva sata rada u izuzetno prijatnoj atmosferi, usledile su prezentacije naših timova svim prisutnima sa svim formulisanim idejama. Naši učesnici su osmisli 5 rešenja za „zeleniju“ i održiviju Evropu:

  • Aplikacija za program nabavke sirovina
  • Javni komposteri za lišće u parkovima
  • Start-up ideja prikupljanja taloga od kafe i kora od citrusnog voća zarad kompostiranja
  • Stanica za bezbedno odlaganje flaša i kanistera od pesticida
  • Saveti za smanjivanje bacanja hrane

 

Nakon svake prezentacije usledila je kraća diskusija propraćena pitanjima učesnika. Svaki tim je je imao vremena za prezentaciju koliko im je bilo potrebno kako bi predstavili svim učesnicima svoju ideju najbolje što su mogli. Sve ideje su zanimljive i izuzetno korisne. Učesnici su screenshotove uz zvanični hashtag projekta #euroCM podelili na društvenim mrežama kako bi upoznali i druge zainteresovane sa svojim idejama i inspirisali neke nove ljude. U narednih nekoliko dana ćete takođe moći da pročitate nešto više o njihovim idejama na našem sajtu.

Pobednička ideja je Aplikacija za program nabavke sirovina a Aleksandri Ivanović i njenom timu čestitamo na osvojenoj pobedi i želimo im puno uspeha na njihovom predstavljanju u Bukureštu (Rumunija) na leto 2022.godine na finalnoj večeri zatvaranja projekta „Euro ChangeMakers“.