Treći dan foruma o Regionalnom razvoju AP Vojvodine 2024 fokusiran na zaštitu životne sredine

Vrdnik, 28. mart 2024. – U sklopu trećeg dana Foruma o regionalnom razvoju AP Vojvodine, održana su dva panela posvećena zaštiti životne sredine. Igor Jezdimirović, u ime Inženjera zaštite životne sredine, uspešno je moderirao panel o čistoj životnoj sredini i regionalnom razvoju. Panel je okupio stručnjake i donosioce odluka iz oblasti zaštite životne sredine kako bi razmotrili ključna pitanja i izazove vezane za zeleni razvoj i regionalnu saradnju.

Teme panela su obuhvatile:
Sprovođenje Zelene Agende u Srbiji
Primena čistije proizvodnje i najbolje dostupnih tehnologija
Finansiranje zaštite životne sredine i prirode

Pod vođstvom Jezdimirovića, panelisti su detaljno razmatrali ove teme, pružajući stručne uvide i predloge za unapređenje stanja životne sredine u Srbiji.

Panelisti su bili:
Antoan Avinjon – Program menadžer za životnu sredinu i klimatske promene, Delegacija EU u Srbiji
Nataša Đereg – Direktorka Centra za ekologiju i održivi razvoj i koordinatorka Radne grupe za poglavlje 27 u NKEU
Dejan Maksimović – Koordinator, Ekološki centar Stanište

Događaj je organizovao konzorcijum pet akreditovanih regionalnih razvojnih agencija sa teritorije AP Vojvodine, uz podršku Pokrajinske vlade AP Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu. Cilj Foruma 2024 bio je jačanje institucionalne saradnje i podrška dugoročnom i ravnomernom regionalnom razvoju u Republici Srbiji, sa fokusom na institucionalnu i finansijsku podršku, ekonomski razvoj i zaštitu životne sredine.