#Šta nam teško da očistimo na Pavlovačkom jezeru

U subotu 26. septembra 2020. godine na obali Pavlovačkog jezera (Jezero Kudoš) u okviru akcije „Šta nam teško da očistimo“ volonteri su sakupili veće količine smeća, delove opreme za pecanje, najlon, plastične i staklene boce, kese, pikavce i razni drugi otpad koji je ostao nakon ovogodišnje turističke sezone.

Velika volonterska akcija #Šta nam teško da očistimo jedna je u nizu aktivnosti koje se sprovode širom Srbije u sklopu projekta „Nacionalni program volontiranja mladih – MLADI SU ZAKON 2020“. Ovaj projekat realizuju Mladi istraživači Srbije u saradnji sa partnerima EmPower iz Požege, Tim 42 iz Leskovca, CeGRAD iz Obrenovca i Pokret gorana Vojvodine iz Sremskih Karlovaca uz finasijsku podršku od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. Akciji su se pridružili i udruženja Inženjeri zaštite životne sredine, Irig Moj Grad i JKP Komunalac Irig.

Jezero Kudoš, poznatije kao Pavlovačko jezero nalazi se u blizini Iriga i Rume, a svojom lepotom privuklo je mnoge turiste koji su ove godine, usled pandemije virusa COVID19 ostali u Srbiji. Uz samo jezero je smešteno par ugostiteljskih objekata, te je ovo jezero povoljna turistička destinacija, ali i atraktivna lokacija za rekreativne ribolovce. Povećan broj ljudi na jezeru, a u toku jula i avgusta je za vikend bilo i više od 5000, dovelo je do generisanja veće količine otpada uz samo jezero, a deo tog otpada završio je u jezeru, ugrožavajući žive organizme koji se u njemu nalaze.

Važno je napomenuti da je za svaku pohvalu aktivnost upravnika jezera Mijata Spasojvića, kao i pojedinih ribolovaca koji samoinicijativno, u skladu sa svojim mogućnostima čiste obale jezera od smeća.