#Šta nam teško da očistimo- Velika volonterska akcija

Kako bi se sanirale posledice bacanja otpadaka nakon turističke sezone 2020. godine u Srbiji, organizovaće se velika volonterska #Šta nam teško da očistimo akcija koja se održava u subotu, 26. septembra. Velika jednodnevna volonterska akcija će uključiti ukupno 150 volontera na 10 lokacija po Srbiji koji će donirati preko 1000 volonterskih sati.

Velika volonterska akcija će se održati u Sremskoj Kamenici, Kragujevcu, Leskovcu, Orašcu, Gornjem Milanovcu, Valjevu, Obedskoj Bari, Irigu, Priboju i Beogradu. Delujući na više lokacija istovremeno rešiće se više problema i samim tim će efekat akcije biti veći na naše okruženje.

Udruženje Inženjeri zaštite životne sredine se u saradnji sa udruženjem Irig Moj Grad i JKP Komunalac Irig pridružilo akciji zajedno sa volonterima i volonterkama da čistimo jezero Kudoš (Pavlovačko jezero) u subotu 26. septembra u periodu od 10 do 14 časova.

Jezero Kudoš, poznatije kao Pavlovačko jezero, nastalo je podizanjem brane u dolini potoka Kudoš. Uz samo jezero je smešteno nekoliko ugostiteljskih objekata te je ovo jezero povoljna turistička destinacija. Kako je ovog leta veliki broj turista ostao među granicama naše zemlje većina letovališta su bila popunjena turistima, a tako ni jezero Kudoš nije bilo pošteđeno velikog broja nesavesnih turista koji su smeće ostavljali za sobom u neposrednoj blizini jezera, od čega je jedan deo završio i u jezeru. Na taj način je oštećena ne samo vizuelna slika jezera već je i ugrožen živi svet koji se u jezeru nalazi.

15 volontera će se okupiti u blizini brane gde će biti polazna tačka za čišćenje. Otpad će se sakupljati sa obale jezera i u neposrednoj blizini jezera, kao i uz put koji vodi do samog jezera i odlagati u kontejner koji će dostaviti radnici JKP Komunalac Irig, iz Iriga. Volonteri će dobiti zaštitne rukavice i dzakove za odlaganje otpada.

Svi volonteri će sa lica mesta na svojim društvenim mrežama objaviti fotografije i video snimke sa akcije pod jedinstvenim sloganom i hashtagom #ŠtaNamTeško, i #DaPočistimo.

Velika volonterska #Šta nam teško da očistimo akcija jedna je u nizu akcija koje se sprovode širom Srbije u sklopu projekta „Nacionalni program volontiranje mladih – MLADI SU ZAKON 2020“. Ovaj projekat sprovode Mladi istraživači Srbije u saradnji sa partnerima EmPower iz Požege, Tim 42 iz Leskovca, CeGRAD iz Obrenovca i Pokret gorana Vojvodine iz Sremskih Karlovaca a finasijski je podržan od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. Više o programu nalazi se na ovom linku https://mladisuzakon.rs/