„Recite NE PLASTIČNOJ Budućnosti!“- Poruka naših omladinaca nakon kraja omladinske razmene u Hrvatskoj

Osim dveju omladinskih razmena koje je naša organizacija realizovala u julu i augustu, naši dugogodišnji partneri iz Hrvatske, organizacija Argonauta je takođe organizovala svoju omladinsku razmenu „Say NO to PLASTIC future“ u periodu od 14.07 do 22.07.2021 na koju smo poslali 7 učesnika uzrasta od 18 do 25 godina kako bi naučili nešto više o zagađenju plastičnim otpadom, odakle ono dolazi kao i kako naše svakodnevne navike utiču na povećanje plastičnog otpada. Projekat je relizovan uz podršku EU, Erasmus+ programa, Fondacije Tempus kao i OPENSa i grada Novog Sada.

Naučivši kako da budu deo rešenja a ne problema, naši učesnici su se puni entuzijazma vratili kući nakon 8 dana provedenih u Hrvatskoj.

Puni pozitivnih utisaka, novih znanja i prijatelja, jedan od naših učesnika Aleksa Stanivuk, ovako opisuje svoja iskustva na svojoj prvoj omladinskoj razmeni:

Mnogima je ovo bila prva razmena, zapravo, uopšte prvo ovakvo iskustvo. Nismo znali šta nas očekuje. Odlično je što smo pre razmene imali sastanak uživo, a ne online. To nam je omogućilo da se mi kao tim upoznamo jos pre početka same razmene i već smo tada videli da ćemo se lepo slagati. 

U Šibeniku smo upoznali jos tridesetak ljudi iz pet zemalja – Portugala, Španije, Madjarske, Hrvatske i Letonije. Svima nam je prijao dodir sa novim kulturama. Svi smo toliko slični, a toliko različiti. Samo treba biti otvorenog uma i prihvatiti drugačiji pogled na svet.“ – kaže Aleksa.

„Kroz mnogobrojne radionice smo obrađivali temu razmene – kako rešiti, odnosno sprečiti ekološke probleme koji su nezaobilazni pri upotrebi plastike. Mnogi nismo ni bili svesni koliko je to zapravo veliki problem. Sada na to gledamo potpuno drugim očima. Nadam se da ćemo uspeti da primenimo tu svest i stečeno znanje da napravimo pozitivnu promenu u našoj sredini. 

Svima savetujemo da se prijave na razmenu i dožive ovakvo iskustvo. To se ne može dočarati rečima, mora se doživeti. Upoznaćete se sa temom koja vas zanima, novim ljudima a i sa samima sobom!“ – radosno zaključuje naš Aleksa.