Istraživanje o zadovoljstvu građana i građanki Novog Sada infrastrukturom i sistemom odnošenja otpada

Udruženje ”Inženjeri zaštite životne sredine” i Lokalni ombudsman Grada Novog Sada od 15. maja do 15. oktobra sprovode istraživanje o zadovoljstvu građana i građanki infrastrukturom i sistemom odnošenja otpada.

Cilj istraživanja je da se utvrdi koliko su građani i građanke Novog Sada zadovoljni infrastrukturom – brojem i lokacijom kanti i kontejnera za običan i krupni komunalni otpad, kao i da li postojeći sistem odgovara potrebama građana i građanki.

U prvom delu istraživanja analizirana je pravna regulativa koja određuje model i aktere sistema prikupljanja i odnošenja otpada u Novom Sadu, njihove nadležnosti, uslove i procese koji definišu međusobnu komunikaciju aktera i slično. Organizovani su razgovori sa predstavnicima Gradske uprave za komunalne delatnosti, JP “Urbanizam” i JKP “Čistoća”. 

Drugi deo ovog istraživanja obuhvata sprovođenje terenske ankete na teritoriji Grada Novog Sada u pet gradskih celina (Liman, Detelinara, Podbara, Centar, Telep) i pet prigradskih mesnih zajednica (Stepanovićevo, Begeč, Futog, Kać i Sremska Kamenica).

Pozivamo Vas da, ukoliko Vam se naši anketari i anketarke obrate, porazgovarate sa njima o ovoj temi i odgovorite na pitanja o Vašim navikama u vezi sa odlaganjem različitih vrsta komunalnog otpada i razdvajanju, odnosno primarnoj separaciji otpada, i na taj način nam pomognete da zajedno dođemo do preporuka koje će unaprediti funkcionisanje postojećeg sistema upravljanja komunalnim otpadom i učiniti naš grad čistijim.

 

Dodatne informacije o istraživanju možete dobiti od našeg tima koji je zadužen za ovu aktivnosti, putem mejla izzsns@gmail.com.

OMBUDSMANKA istrazivanje pismo