Prolećna akcija sakupljanja starog papira: Zamenite stari papir za sadnice!

U želji da podstakne građane i građanke na reciklažu starog papira, udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“ će i ove godine organizovati akciju zamene starog papira za sadnice cveća ili drveća.

Akcija će se sprovesti u okviru „Prolećnih cvetnih pijaca“ koje Pokret gorana Novog Sada realizuje na platou ispred JP SPC „Vojvodina“ (SPENS) u Novom Sadu.

Svi koji donesu 10 kg starog papira dobiće sadnicu cveća, a oni koji donesu 60 kg starog papira dobiće sadnicu drveća.

„Prolećne cvetne pijace“ se održavaju petkom i subotom, a akcija zamene starog papira za sadnice biće organizovana:

– u petak 28. aprilaod 8 do 19.30 časova, 

– u subotu 29. aprila od 8 do 14 časova,

– u petak 12. maja od 8 do 19.30 časova,

– u subotu 13. maja od 8 do 14 časova,

– u petak 19. maja od 8 do 19.30 časova,

– u subotu 20. maja od 8 do 14 časova.

Ukoliko zbog vremenskih uslova cvetna pijaca bude u naznačenim danima otkazana, i naša akcija će se pomeriti a o novom datumu javnost ćemo informisati putem Fejsbuk stranice udruženja.

Na štandu „Inženjera zaštite životne sredine“ svi zainteresovani moći će da dobiju i više informacija o procesu reciklaže i načinima na koji mogu da smanje svoj uticaj na životnu sredinu i doprinesu njenom očuvanju, kao i načinima na koje možemo da odgovorimo na klimatske promene koje nas svakoga dana sve više pogađaju. 

Papir ima odlična svojstva za reciklažu – proizvodnjom iz recikliranih materijala, umesto iz drveta, postiže se energetska ušteda i do 74%, zavisno od tehnološkog postupka i vrste starog papira.

Dobijanjem papira iz jedne tone recikliranog papira smanjuje se emisija štetnih gasova za oko 70%. Takođe, reciklažom samo 1 tone starog papira sačuva se 32.000 litara vode potrebne za proizvodni proces.

Da bi se zadovoljile potrebe za papirom prosečnog domaćinstva godišnje se poseče 6 stabala. Svakom tonom recikliranih novina sačuva se 17 stabala starosti između 15 i 20 godina. 

Reciklirajmo stari papir i posadimo novo drveće svake godine kako bismo sačuvali šume i svež vazduh!

Akciju „Zamenite stari papir za sadnice“ udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“ organizuju već više od deset godina. Ove godine, akcija se sprovodi u saradnji sa Omladinski savez udruženja OPENS kroz program „Mladi u centru održive zajednice“, a koji se finansira iz budžeta Grada Novog Sada, Gradske uprave za sport i omladinu – Kancelarije za mlade..