Projekat „Erasmus + otvara vrata“ prezentovan na studijskoj poseti u Antverpenu, Belgija

Predstavnici „Inženjera zaštite životne sredine“ predstavili su svoje aktivnosti i projekat „Erasmus + otvara vrata“ tokom studijske posete omladinskim centrima i organizacijama u Antverpenu u Belgiji od 19. do 26. novembra 2019. godine

Studijska poseta imala je za cilj da omladinske radnike i zaposlene u omladinskim centrima u Belgiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Nemačkoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji, upozna sa načinom funkcionisanja i rada omladinskih centara i organizacija u Belgiji i gradu Antverpenu, kao i da doprinese razmeni iskustava i umrežavanju organizacija koje rade sa mladima sa Balkana i iz Evropske unije.

Učesnici su tokom 5 radnih dana posetili i upoznali se sa radom omladinskih centara u različitim oblastima, koji su posvećeni različitim ciljnim grupama, a koji svi imaju za cilj da unaprede društveni život mladih i ponude im razvoj i edukaciju kroz neformalne vidove aktivnosti.

Poseta je započeta prijemom kod zamenice gradonačelnika grada Antverpena (https://www.antwerpen.be/) Džini Bils, koja je zadužena za mlade i koja je učesnike posete upoznala sa podrškom koju grad Antverpen pruža mladima preko omladinskih centara i organizacija za mlade.

Nakon toga su usledile posete omladinskim centrima i susreti sa predstavnicima organizacija  za mlade Formaat (www.formaat.be ), Kavka (https://kavka.be/), Vizit , Het Bos (www.hetbos.be/), JACO De Branderiji (www.jes.be) i Stamp Media (www.stampmedia.be).

Studijska poseta organizovana je u okviru Erazmus + projekta „Evropski omladinski centri iz komšiluka “ (Neighborhood of youth centers in Europe), a učešće predstavnika „Inženjera zaštite životne sredine“ podržano je od strane OPENS-a u okviru projekta „Erasmus + otvara vrata“. Zahvaljujući ovoj podršci predstavnici „Inženjera zaštite životne sredine“ prezentovali su prisutnima projekat i sugestije do kojih se došlo u okviru projekat „Erasmus + otvara vrata“ i pozvali omladinske organizacije i institucije iz Belgije i drugih zemalja učesnica studijske posete da intenzivnije razviju sradnju sa organizacijama mladih i organizacijama za mlade sa Balkana.