Poziv za učešće na omladinskoj razmeni EnviroPreneurs Generation

Omladinska razmena „Enviropreneurs Generation“ održaće se u periodu od 24. septembra do 2. oktobra 2022. godine na ostrvu Flores koje pripada Azorskim ostrvima (Portugal) i okupiće više od 40 učesnika i učesnica iz 8 zemalja: Portugala, Švedske, Luksemburga, Rumunije, Grčke, Italije, Slovačke i Srbije.  

Tema razmene

Društveni, ekonomski i ekološki izazovi sa kojima se suočavaju lokalne i regionalne zajednice, pozivaju na nove integrisane pristupe kulturnim, ekonomskim i ekološkim inovacijama, a mladi imaju značajnu ulogu u ovim promenama za očuvanje planete. Međutim, mnogi mladi pripadaju marginalizovanim grupama, bilo geografski ili žive u ruralnim izolovanim oblastima, ili je njihov potencijal na neki način zanemaren zbog nedostatka formalnog obrazovanje.

Zbog toga se mladi suočavaju sa smanjenim mogućnostima za zaposlenje, a pokretanje sopstvenog biznisa bilo bi jedno od najboljih rešenje.

Tema ove razmene je upravo pokretanje samostalnih poslovnoh poduhvata koji bi odgovorili na izazove u vezi sa životnom sredinom i njenim očuvanjem, kao što su eko-turizam, bio-poljoprivreda, cirkularna ekonomija i projekti razvoja zajednice.

Nakon realizacije ovog projekta očekuje se da će učesnici i učesnice razumeti kako da koriste okruženje kao izvor zapošljivosti i inovacija, pa je glavni cilj projekta da podstakne preduzetničku inicijativu i inovativnost mladih da reše ekološke izazove sa kojima se suočavaju u svojim ruralnim zajednicama.

Učesnici i učesnice će imati priliku da se upoznaju sa primerima inspirativnog i uspešnog ruralnog i ekološkog poslovanja i tokom razmene će naučiti kako da razviju poslovne planove za svoje preduzetničke ideje.

Ko može da učestvuje?

Omladinska razmena namenjena je mladima od 18-30 godina koji:

  • ne pohađaju fakultet, ili su završili studije i trenutno nisu zaposleni
  • imaju preduzetničke ideje koje bi želeli da razvijaju ili
  • su preduzetnici koji svoje iskustvo žele da podele sa učesnicima i učesnicama razmene.

Osiguranje, putovanja i pokrivanje troškva

Smeštaj i ishrana za vreme trajanja projektnih aktivnosti u celosti su pokriveni od strane organizatora omladinske razmene, dok troškove osiguranja snose učesnici i učesnice.

Troškovi putovanja su pokriveni u iznosu od 320 evra.

Po završetku procesa selekcije učesnika i učesnica, biće dogovoreni odgovarajući avionski prevoz u dogovoru sa organizatorima kako bi u potpunosti bio pokriven, a u slučaju da cena karte prelazi predviđeni iznos, preostali trošak snosiće učesnici.  

Organizovanje grupnog putovanja do sredine Atlantskog okeana na malom ostrvu je veoma izazovno jer postoje ograničene mogućnosti da se stigne do samog ostrva, te, ukoliko želiš da učestvuješ na ovoj omladinskoj razmeni, molimo te da promisliš da li si u mogućnosti da budeš maksimalno fleksibilan/na kada su u pitanju putovanja i uslovi (ovo bi podrazumevalo nekoliko sati čekanja u Lisabonu, doplata za troškove prevoza koji prelaze predviđeni iznos po učesniku, i/ili eventulano organizovanje smeštaja u Lisabonu o sopstvenom trošku ukoliko želiš turistički da dođeš dva dana ranije ili ostaneš dva dana kasnije).

Takođe, kako bismo maksimalno smanjili mogućnost prijave i otkazivanja u poslednji čas i kako bi priliku dobili upravo oni učesnici i učesnice koji žele da iskoriste ovu priliku, neophodno je, nakon selekcije i potvrde učešća, priložiti depozit u iznosu od 100 evra, koji će po povratku sa razmene biti vraćeni učesnicima i učesnicama.

Način i rok prijave

Ako si zainteresovan/a za učešće na ovoj razmeni, imaš značajno preduzetničko iskustvo koje želiš da podeliš sa vršnjacima i vršnjakinjama, ili imaš sjajne preduzetničke ideje koje bi želeo/la da razvijaš, molimo te da popuniš prijavu koja se nalazi OVDE  Rok za popunjavanje prijave je najkasnije do 27. avgusta.

Kako je rok za prijavu kratak, savetujemo ti da svoju da prijavu popuniš što pre, a ukoliko imaš dodatnih pitanja slobodno nam piši na izzsns@gmail.com.

Još informacija o razmeni možeš da pronađeš ovde: Infopack. Enviropreneurs Generation 

 

Image by Dirk Wouters from Pixabay