Potpisani ugovori za nastavak institucionalne podrške organizacijama civilnog društva

Regionalni centar za životnu sredinu (REC) organizovao je u sredu 1. marta, u prostorijama EU info centra u Beogradu, potpisivanje ugovora za institucionalne grantove u okviru Programa podrške civilnom društvu u Srbiji u oblasti životne sredine – CSOnnect.

Do kraja ove godine 11 konzorcijuma organizacija civilnog društva, od kojih jedan vode „Inženjeri zaštite životne sredine“, nastavlja sa sprovođenjem drugog dela institucionalnih grantova. Finansijska podrška ovom projektu dolazi od Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju, a ukupan fond koji je organizacijama dodeljen iznosi 413.000 evra. Konzorcijumi uključuju ukupno 64 organizacije iz cele Srbije.

Direktorka REC Kancelarije u Srbiji, Ruža Radović, naglasila je u uvodnom obraćanju značaj uloge civilnog društva u izazovnom trenutku očekivanja otvaranja poglavlja 27 u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom, kao i da je cilj ovog projekta i podrške Švedske da organizacije civilnog društva preuzmu vodeću ulogu u zaštiti životne sredine.

Ola Anderson iz Odeljenja za razvojnu saradnju u Ambasadi Švedske u Srbiji naglasio je da Švedska podržava evropske integracije Srbije kroz fondove za koje godišnje izdvaja 12 miliona evra, a prioritet je zaštita životne sredine. Kako je objasnio, civilno društvo ima važnu ulogu u praćenju reformi u zaštiti životne sredine u Srbiji, ali i kao partner u dijalogu.

Programske aktivnosti će kroz nove institucionalne grantove da pokriju veliki broj tema iz oblasti životne sredine, te se očekuju značajni rezultati u sferi upravljanja otpadom, horizontalnog zakonodavstva, upravljanja vodama, zaštite prirode, klimatskih promena, upravljanja otpadom u poljoprivredi, kao i civilnoj zaštiti.

Regionalni centar za životnu sredinu kroz sprovođenje ovog programa teži da podrži i osnaži organizacije civilnog društva koje imaju potencijal da preuzmu vodeću ulogu u ključnim izazovima u oblasti životne sredine i pomogne im u nastojanjima da pruže svoj doprinos pregovaračkom procesu u okviru poglavlja 27, ali i ostvare dijalog sa institucijama Republike Srbije i Evropske unije.

Tekst je preuzet sa sajta www.csonnect.rec.org.