„Polazne osnove za tranziciju ka cirkularnoj ekonomiji“ i na Sajmu ekologije

U okviru Međunarodnih sajmova LORIST – Sajam lova i ribolova i Sajam ekologije, koji se od 28. septembra do 2. oktobra 2022. godine održavaju u Novom Sadu, na štandu „Inženjera zaštite životne sredine“ biće predstavljena i publikacija „Polazne osnove za tranziciju ka cirkularnoj ekonomiji – Pregled analize 40 gradova i opština u Republici Srbiji“.

Kao jedan od finalnih produkata projekta „Zeleni inkubator“, koji zahvaljujući podršci Evropske unije, zajednički sprovode Beogradska otvorena škola, Mladi istraživači Srbije i naše udruženje, ova studija objedinjuje rezultate do kojih su istraživački timovi došli tokom analize mogućnosti i izazova sa kojima se jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji i zainteresovani akteri konkretne zajednice suočavaju kada model cirkularne ekonomije pokušavaju da primene u praksi.

„Polazne osnove za tranziciju ka cirkularnoj ekonomiji – Pregled analize 40 gradova i opština u Republici Srbiji“ u prvom delu daje prikaz samog koncepta cirkularne ekonomije i strateškog i regulatornog okvira za njegovo sprovođenje od evropskog do lokalnog nivoa. U drugom delu može se pronaći objedinjeni pregled sprovedenih istraživanja 40 gradova i opština, predstavljen kroz četiri segmenta: socio-ekonomskog konteksta, pravno-institucionalnih preduslova za tranziciju ka cirkularnoj ekonomiji, osnovnih podataka o sistemu upravljanja komunalnim otpadom i sistemu upravljanja industrijskim i komercijalnim otpadom. Na kraju, izneti su zaključci i preporuke za pojedine društvene aktere koji mogu proces tranzicije ka cirkularnoj ekonomiji unaprediti i/ili podržati.

Osim završne studije, svi zainteresovani na štandu „Inženjera zaštite životne sredine“ imaće mogućnost da dobiju informacije i o publikacijama i rezultatima istraživanja koja su sprovedena u Aranđelovcu, Bačkoj Palanci, Bačkom Petrovcu, Bajinoj Bašti, Bečeju, Beloj Crkvi, Beočinu, Boru, Čačku, Despotovcu, Gornjem Milanovcu, Irigu, Kosjeriću, Kragujevcu, Kraljevu, Krupnju, Leskovcu, Nišu, Novom Sadu, Pančevu, Raški, Rumi, Somboru, Srbobranu, Sremskoj Mitrovici, Sremskim Karlovcima, Staroj Pazovi, Subotici, Šapcu, Temerinu, Titelu, Trsteniku, Ubu, Valjevu, Vladimircima, Velikoj Plani, Vrbasu, Vršcu, Zrenjaninu i Žablju.

Publikacija „Polazne osnove za tranziciju ka cirkularnoj ekonomiji – Pregled analize 40 gradova i opština u Republici Srbiji“ može se preuzeti OVDE.

Projekat “Zeleni inkubator” sprovodi Beogradska otvorena škola, u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije i „Inženjerima zaštite životne sredine“, uz podršku Evropske unije. Cilj projekta je jačanje kapaciteta društva u celini, a posebno civilnog sektora, za aktivno učešće u društvenim promenama koje proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji donosi u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena.