Omladinska razmena u Severnoj Makedoniji „NO Hate Speech: Step 2“

U periodu od 11. do 20. juna 2022. godine će se održati omladinska razmena u Ljubojnu (Severna Makedonija) pod nazivom „NO Hate Speech: Increasing Competencies of Young People to Use Media and Theater Based Tools to Combat Hate Speech: Step 2“. Ova razmena je nastavak već postojećeg projekta „NO Hate Speech: Increasing Competencies of Young People to Use Media and Theater Based Tools to Combat Hate Speech“.

Tema ove razmene je razvijanje veština kod mladih učesnika kako da koriste medije i pozorišne predstave za borbu protiv govora mržnje, dok je cilj razmene da pokaže mladima kako pristupiti govoru mržnje na internetu i uživo i da obuči učesnike projekta da steknu potrebne veštine koje bi im pomogle da se snalaze u različitim situacijama i da pritom ohrabre svoje vršnjake i pridruže im se u njihovoj borbi.

Glavni zadaci projekta su:

  1. Razviti kompetencije kod učesnika u oblastima diskriminacije i govora mržnje;
  2. Razviti potrebne veštine kod učesnika kako da se efikasno bore protiv diskriminacije i govora mržnje u svojim zemljama i da doprinesu stvaranju socijalno-inkluzivnih društava;
  3. Razviti sposobnosti kod učesnika da efikasno koriste medijske alate u borbi protiv govora mržnje i razviti veštine medijske pismenosti kod mladih učesnika;
  4. Razviti veštine kod učesnika (timski rad, vođstvo, komunikacijske veštine, upravljanje konfliktnim situacijama) kroz učešće u raznim neformalnim aktivnostima sa učesnicima iz drugih zemalja i kultura.

Svaka zemlja učesnica će poslati pet svojih mladih predstavnika (18-30 godina) i jednog vođu grupe (18+). Svaki vođa grupe iz zemlje učesnice bi trebalo da je već učestvovao u prvoj fazi projekta „NO Hate Speech“. Zemlje učesnice su Danska, Slovenija, Severna Makedonija, Portugalija, Letonija i Hrvatska.

Ova razmena, kao i sam projekat, je finansirana od strane Evropske unije u sklopu programa Erasmus+.

Kompletan infopack za razmenu se nalazi OVDE, dok se kompletan raspored planiranih aktivnosti za vreme realizacije razmene nalazi OVDE.