Održana onlajn konferencija „Make Europe green again“

U ponedeljak 19. oktobra organizovana je onlajn konferencija u okviru projekta „Generation EU“ od strane Evropskog Parlamenta u Rumuniji. Cilj konferencije je bio upoznavanje mladih cele Evrope sa fenomenom klimatskih promena, ali i sa novim Evropskim zelenim dogovorom, stanjem voda u Evropi i Cirkularnoj ekonomiji.

Klimatske promene imaju ogroman uticaj na naše živote, i ukoliko se ne preduzmu konkretni koraci čovečanstvo će neminovno doći do svoje propasti. Kako bi sprečili ovaj scenario Evropska komisija je napravila novi pravedni inkluzivni plan.

Predsednica Evropske komisije, Ursula Fon Der Lejn je na prezentovanju dogovora rekla: „Evropski zeleni dogovor je naša nova strategija rasta – za rast koji daje više nego što oduzima. Pokazuje kako transformirati naš način života i rada, proizvodnje i korišćenja, tako da živimo zdravije i svoje poslovanje učinimo inovativnim. Svi možemo biti uključeni u tranziciju i svi možemo imati koristi od prilika. Pomoći ćemo našoj ekonomiji da postane globalni lider tako što ćemo se kretati prvi i brzo se kretati. Odlučni smo da uspemo zbog ove planete i života na njoj – zbog prirodnog nasleđa Evrope, biodiverziteta, naših šuma i mora. Pokazujući ostatku sveta kako da bude održiv i konkurentan, možemo ubediti ostale zemlje da se kreću sa nama“.

Na temu konferencije govorili su predstavnici udruženja GEYC iz Rumunije i Inženjera zaštite životne sredine iz Srbije. Raluka Dumitresku je pružila korisne informacije o Evropskom zakonu o klimi, ali i  Evropskim i globalnim organizacijama koje se bore protiv klimatskih promena. Tamara Čajkovski je bila facilitator događaja, i govorila je o cirkularnoj ekonomiji i o odgovornosti pojedinca za zdravu životnu sredinu. Stefan Lazarević je učesnike upoznao sa stanjem voda, kao i njenoj vrednosti za život čoveka, ekonomski aspekt i o novoj Evropskoj direktivi za kvalitet pijaće vode. Ovaj događaj se prenosio uživo na društvenim mrežama i imao je uticaj na više od 1100 mladih ljudi, omladinskih radnika, ali i ostalih zainteresovanih za ovu temu.