Održana obuka za konsultante u cirkularnoj ekonomiji Privredne komore Srbije

Inženjeri zaštite životne sredine su na poziv Privredne komore Srbije od 18-20. juna 2024. godine uspešno sproveli trodnevnu obuku za prvu generaciju konsultanata iz oblasti cirkularne ekonomije. Nakon obuke, konsultanti za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije će svoje usluge pružiti za 20 privrednih subjekata u Srbiji, kako bi im pomogli da principe cirkularne ekonomije primene u svom poslovanju.

Tokom obuke, učesnici su imali priliku da se detaljno upoznaju sa različitim aspektima cirkularne ekonomije, uključujući zelenu tranziciju, analizu materijalnih tokova, upravljanje otpadom i nusproizvodima, kao i zakonske okvire i međunarodne standarde vezane za ovu oblast.,

Program je obuhvatio obuku iz finansijskog poslovanja kompanija, praktične vežbe i upoznavanje sa primerima dobre prakse u Srbiji. Primer dobre prakse u poslovanju po principima cirkularne ekonomije prezentovali su predstavnici Elixir Groupe. 

 

 

Obuka je pružila priliku učesnicima da steknu znanja i veštine koje će im pomoći da kompanijama približe cirkularnu ekonomiju i pomognu im u tranziciji ka njoj. Ova obuka je još jedna od aktivnosti koje Centar za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije realizuje u okviru projekta „Razvoj privatnog sektora u ekonomski depriviranim područjima Srbije,” koji se finansira od strane Nemačke agencije za razvoj GIZ-a.