Radionica o politici zaštite životne sredine i aktivizmu

14. juna 2024. godine, u osnovnoj školi „Rade Dodić“ u Milutovcu, održana je osma i poslednja radionica iz priručnika „Eko patrole za škole“, na temu politike zaštite životne sredine i aktivizma. Marijana Trifunović Dimitrijević i Violeta Branković su učenike uputile u osnove ekološkog aktivizma i načine na koje mogu učestvovati u donošenju odluka koje se tiču zaštite životne sredine. Svoje bogato iskustvo u radu u organizacijama civilnog društva učesnicima je prenela Gordana Rodić iz ekološke organizacije Moravski Orašak iz Trstenika. Učenici su kroz diskusije i praktične primere naučili kako mogu postati aktivni učesnici u svojoj zajednici i doprineti očuvanju prirode.

Radionice se organizuju radi testiranja priručnika i svakog od njegovih modula. Nakon sugestija dobijenih od učenika i voditeljki radionica, priručnik će biti unapređen pre nego što postane dostupan javnosti kao alat za edukaciju mladih o zaštiti životne sredine, u oktobru 2024. godine.

Projektni partneri zahvaljuju se učenicima Osnovne škole „Rade Dodić“ u Milutovcu, Marijana Trifunović Dimitrijević, Violeta Branković i Gordani Rodić na energiji i vremenu uloženoj u testiranje priručnika, koji će zahvaljujući njihovim komentarima i sugestijama biti unapređen, a čija će se finalna verzija biti prevedena na 6 jezika i biti dostupna za korišćenje svim zainteresovanima.