Održan panel posvećen CBAM

Panel pod nazivom „NOVI ZAHTEVI EU VEZANO ZA ZELENU TRANZICIJU“, posvećen CBAM Carbon Border Adjustment Mechanism, održan je 30.05.2023. godine u sali Nikola Tesla, u organizaciji Privredna komora Vojvodine.

Ceo panel može se pogledati na linku YouTube kanalu Privredne komore Vojvodine

Prof. dr Sanja Filipović sa Univerziteta Singidunum govorila je o značaju zelene tranzicije za domaću privredu. Nataša Gligorijević iz Centra za održivi razvoj Srbije predstavila je regulatorni okvir zelene tranzicije. Posebna pažnja posvećena je CBAM-u (Carbon Border Adjustment Mechanism), koji je bio tema izlaganja prof. dr Zoltana Zavarga iz ENEF klastera. Danijela Božanić, ekspertkinja za politike u oblasti klimatskih promena iz Climate Action Consulting-a, govorila je o prelasku CBAM-a iz tranzicione faze u punu primenu i uticaju koji će imati na privredu u Srbiji.

Takođe, panel je obuhvatio i prezentacije energetskih rešenja za zelenu tranziciju. ENERGY NET iz Novog Sada predstavio je inovativna energetska rešenja, dok je TEHNOMARKET iz Pančeva predstavio studiju slučaja solarnih elektrana.

CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) je mehanizam preko granične takse na CO2. CBAM ima za cilj regulisanje emisija ugljen-dioksida prilikom uvoza i izvoza roba. Ovaj mehanizam se primenjuje kako bi se sprečio izvoz ugljenično intenzivnih proizvoda iz zemalja koje imaju strože regulative u oblasti zaštite životne sredine. CBAM ima za cilj unapređenje globalne tranzicije ka održivim energetskim i proizvodnim modelima.

Panel je pružio značajne uvide u zelenu tranziciju, regulatorni okvir i primenu CBAM-a, kao i konkretne primere energetskih rešenja za ublažavanje negativnih uticaja na životnu sredinu. Ova inicijativa Privredne komore Vojvodine ima za cilj informisanje i podizanje svesti o značaju održivog razvoja i primene ekoloških mera u privredi.

U saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine, Inženjeri zaštite životne sredine će u okviru Saveta za cirkularnu ekonomiju nastaviti da daju svoj doprinos i podršku daljoj tranziciji privrede i društva u Srbiji ka održivijoj i zelenijoj budućnosti.