Održana još jedan akcija prikupljanja starog papira na platou SPENS-a

Udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“ uspešno je organizovalo akciju zamene starog papira za sadnice cveća i drveća, sa ciljem podsticanja građana na reciklažu. Ova akcija je već tradicionalna, a ove godine se sprovela u okviru prolećnih Cvetnih pijaca koje je Pokret gorana Novog Sada organizovao na platou ispred JP SPC „Vojvodina“ (SPENS) u Novom Sadu.
Građani su imali priliku da donesu svoj stari papir i zauzvrat dobiju sadnice. Za svakih donetih 10 kg starog papira, učesnici su mogli da preuzmu sadnicu cveća, dok su oni koji su doneli 60 kg starog papira bili nagrađeni sadnicom drveća.
Akcija je bila aktivna tokom 3 cvetne pijace (28/29.04., 12/13.05, 19/20.05.). Svi zainteresovani su mogli da posete štand udruženja „Inženjeri zaštite životne sre
dine“ i dobiju više informacija o procesu reciklaže, kao i o načinima smanjenja negativnog uticaja na životnu sredinu i suočavanja sa klimatskim promenama.
Recikliranje starog papira ima mnoge prednosti, uključujući energetsku uštedu i smanjenje emisije štetnih gasova. Samo jednom tonom recikliranog papira može se uštedeti čak 32.000 litara vode, a sačuvati 17 stabala starosti između 15 i 20 godina.
Cilj ove akcije bio je motivisati građane, posebno mlade, da sakupljaju svoj stari papir i šalju ga na reciklažu. Akcija je omogućila svesnim građanima da doprinesu zaštiti životne sredine uz malu nagradu za njihov trud.
U saradnji sa Omladinskim savezom udruženja OPENS kroz program „Mladi u centru održive zajednice“ koji podržava Kancelarija za mlade Grada Novog Sada, akcija je privukla više od 200 učesnika i prikupljeno je ukupno 4.160 kg starog papira. 
Ova uspešna akcija pokazuje da postoji interes i volja za reciklažom i brigu o životnoj sredini.
Nastavak akcije planiran je na jesen tokom jesenjih Cventnih pijaca. Do tada sakupljajte stari papir i vidimo se u septembru i oktobru. 
Nastavimo da recikliramo stari papir i posadimo novo drveće svake godine kako bismo sačuvali šume i očuvali svež vazduh za buduće generacije.
 
Akciju „Zamenite stari papir za sadnice“ udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“ organizuju već više od deset godina. Ove godine, akcija se sprovodi u saradnji sa Omladinski savez udruženja OPENS kroz program „Mladi u centru održive zajednice“, a koji se finansira iz budžeta Grada Novog Sada, Gradske uprave za sport i omladinu – Kancelarije za mlade.