Održana konferencija „Energija iz otpada“

U hotelu Crowne Plaza u Beogradu je 16. maja 2023. godine održana regionalna konferencija o upravljanju otpadom, pod nazivom „Waste Management“. Četvrti panel konferencije, pod nazivom „Energija iz otpada“, fokusirao se na korišćenje nereciklabilnog otpada i energetsku upotrebu ove vrste otpada u region Balkana.
 
Predstavnici Hrvatske, Mirko Budiša iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, i Josip Pavlović iz udruženja Ekologija grada, izneli su svoja iskustva. Diskutovalo se o trenutnoj situaciji i dostignućima Hrvatske u energetskom iskorišćavanju nereciklabilnog otpada, kao i o planovima za buduće projekte u ovoj oblasti.

Davor Javorović, Pixsell

 
 
 
 
 
Igor Jezdimirović, predsednik Upravnog odbora udruženja Inženjeri zaštite životne sredine, i Nebojša Pokimica, generalni direktor Dvopera, predstavili su svoja iskustva i informacije o situaciji u Srbije. Njihove prezentacije su obuhvatile postignuća i izazove u upravljanju nereciklabilnim otpadom i pristupima energetskoj upotrebi otpada u Srbiji.
Panel je privukao značajnu pažnju učesnika konferencije, koji su imali priliku da čuju o različitim praksama u korišćenju nereciklabilnog otpada za proizvodnju energije. Diskusija je bila plodna, a učesnici su razmenjivali ideje, iskustva u oblasti energetskog iskorišćavanja otpada.

Konferencija „Waste Management“ pružila je platformu za razmenu znanja i uspostavljanje partnerstava u oblasti upravljanja otpadom. Panel o energetskoj valorizaciji nereciklabilnog otpada ukazao je na važnost održivog korišćenja resursa i potencijal za generisanje energije iz otpada u regionu.
 
Očekuje se da će konferencija doprineti daljem unapređenju prakse upravljanja otpadom i podstaći zemlje Zapadnog Balkana da preduzmu konkretne korake ka razvoju  održivih i efikasnih sistema u ovoj oblasti. 
 
Celokupnu konferencij moguće je pogledati: 
 
Program konferencije možete preuzeti OVDE