IPA II: Sastankom u Bajinoj Bašti i zvanično započeo projekat „Opštine sa nula otpada“

U utorak 06.04.2021. godine održan je prvi sastanak u Opštini Bajina Bašta povodom početka realizacije projekta „Opštine sa nula otpada“.

Inicijalni sastanak, u organizaciji projektnog partnera „Inženjera zaštite životne sredine – EEG“, okupio je 6 učesnika i učesnica, među kojima su bili: gospođa Vesna Đurić – Predsednica opštine Bajina Bašta, gospođa Dragana Ivanović – rukovoditeljka Odeljenja za inspekcijske poslove i komunalne delatnosti Opštinske uprave Bajina Bašta, Dejan Filipović – direktor JKP “12. septembar”, Ivan Marković – šef Sektora za razvoj i investicije JKP “12. septembar”,  Milenko Ordagić – pomoćnik Predsednice opštine Bajina Bašta i predstavnici „Inženjera zaštite životne sredine“.

Tokom sastanka predstavljene su projektne aktivnosti i obaveze, te ugovoreni dalji koraci u sprovođenju projekta. Projektne aktivnosti realizovaće se u 6 pilot opština prekograničnog područja između Srbije i Bosne i Hercegovine za koje će se izvršiti nabavka nove opreme za odvojeno prikupljanje otpada, te izraditi tehničko-investiciona dokumentacija i Akcioni plan nula otpada. U tom pogledu, na području opštine Bajina Bašta kao pilot području projekta, biće organizovano čišćenje deponije, obuka za predstavnike i predstavnice JKP i mesnih zajednica, ali i uveden vannastavni edukativni program o cirkularnoj ekonomiji i konceptu nula otpada.

Učesnici i učesnice sastanaka složili su se da je jačanje svesti mladih o posledicama neadekvatnog odlaganja otpada od krucijalnog značaja za prelazak opštine Bajina Bašta na koncept nula otpada.

Izuzetno prijatna atmosfera i otvorenost za prilagođavanje projekta konkretnim potrebama opštine ukazuje da će on biti još jedan korak ka unapređenju stanja životne sredine i uslova života građana i građanki u Bajinoj Bašti.

Evropska unija finansira projekat „Opštine sa nula otpada“ u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina sa ciljem postizanja dugoročne resursne efikasnosti u sektoru upravljanja otpadom. Kroz primenu zajedničkih akcija baziranih na principima nula otpada i cirkularne ekonomije projekat nastoji ojačati održivi razvoj u preko 90 jedinica lokalne samouprave prekograničnog područja Srbija – BiH. Zajedno ga od 1. marta 2021. godine realizuju Centar za energiju, okolinu i resurse – CENER 21 iz Sarajeva (BiH) i Inženjeri zaštite životne sredine – EEG iz Novog Sada (Srbija) i trajaće 24 meseca. Ukupni budžet projekta je 413.608,44 eura,  od čega je Evropska unija obezbedila 351.567,17 eura bespovratnih sredstava.