EKOLOŠKI USTANAK: Formulisani zajednički zahtevi organizacija i inicijativa

Ispred Narodne Skupštine Republike Srbije u Beogradu, u subotu 10. aprila, aktivisti i aktivistkinje iz svih delova zemlje okupiće se na zajedničkom Ekološkom ustanku.

Proteklih nekoliko nedelje, od kada su predstavnici pokreta „Odbranimo reke Stare Planine“ pokrenuli inicijativu za šire organizovanje kako bi se ukazalo na sve brojnije ekološke probleme koji u velikoj meri nastaju usped nemara, bezakonja i neodgovornosti nosilaca javnih funkcija na svim nivoima, ukupno 45 udruženja i organizacija dalo je svoj doprinos u pripremi objedinjenih zahteva koji će biti izneti na protestu.

Na predlog „Inženjera zaštite životne sredine“, a u skladu sa fokusom našeg rada i aktivnosti, u ovu listu uključeni su zahtevi: da se usvoji Strategija upravaljanja otpadom za period 2020-2025. godina, da se obezbedi transparentno i namensko trošenje novca prikupljenih od naknada za zaštitu životne sredine, kao i konkretni zahtevi za rešavanje problema odlaganja farmaceutskog otpada.

Prateći već petu godinu na sajtu nsekodinar.rs na koji način se u Novom Sadu raspoređuje novac prikupljen od naknada za zaštitu životne sredine (Budžetski fond za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada), mišljenja smo da je neophodno promeniti odredbe Zakona o budžetskom sistemu kojima se omogućava nenamensko trošenje ovih sredstava. Da bi građani i građanke imali makar informaciju i uvid u plan i izveštaj o potrošnji novca iz Budžetskog fonda, zahtevamo i izmenu Pravilnika  o obrascu programa korišćenja sredstava budžetskog fonda i izveštaja o korišćenju sredstava budžetskog fonda, načinu i rokovima njihovog dostavljanja, koji propisuje lokalnim samoupravama objavljivanje samo šturih i netransparentnih podataka.

Kada je u pitanju rešavanje problema odlaganja farmaceutskog otpada, u istraživanju koje smo krajem prošle godine sproveli sa Lokalnim ombudsmanom Grada Novog Sada, ustvrđeno je da je neophodno uvođenje pravne osnove za formiranje šeme produžene odgovornosti proizvođača za farmaceutski otpad kroz relevantne propise kao i njeno jasno definisanje. Takođe, potrebno je obezbeđivanje odgovarajućih sistema sakupljanja farmaceutskog otpada (uključujući i ambalažu), i to: a. uspostavljanje nacionalnih lokacija za sakupljanje farmaceutskog otpada (lekovi kojima je istekao rok trajanja ili su nepogodni za veterinarsku namenu), b. razvijanje nacionalnih standarda za sakupljanje farmaceutskog otpada (opasnog i neopasnog), kako bi se odredile vrsta i zapremina kontejnera, minimalna i maksimalna učestalost sakupljanja i vrsta vozila za sakupljanje i c. sprovođenje zahteve za uslugu sakupljanja za komercijalne objekte (apoteke), jer se tako može podržati odvojeno sakupljanje različitih farmaceutskih proizvoda i ambalaže farmaceutskih proizvoda.

Preko 70 zahteva udruženja i inicijativa objedinjeno je u zajednički progras koji možete pogledati OVDE.

Poziv na Ekološki ustanak upućen je svima koji su, uz obavezno poštovanje epidemiološkim mera, u mogućnosti da se pridruže. Početak je zakazan za 13. časova, a više informacija dostupno je na Facebook stranici događaja.

Organizacije i inicijative koje žele da podrže zahteve mogu to da učine popunjavanjem online formulara.

Zajednički zahtevi uključuju:

– Poštovanje Ustava i postojećih zakona u oblasti zaštite životne sredine
– Usklađivanje propisa sa najvišim standardima zaštite životne sredine
– Učešće građanki i građana u pitanjima zdrave životne sredine
– Informisanje i obrazovanje o zaštiti životne sredine na svim nivoima
– Zaštitu prirode
– Zaštita svih šuma, obustava seče u zaštićenim područjima i pošumljavanje
– Obustavu izgradnje i reviziju štetnih projekata MHE
– Očuvanje vodnih dobara
– Zdrave urbane sredine
– Odgovorno upravljanje otpadom
– Da dišemo čist vazduh
– Energiju dobru za sve
– Sveobuhvatni održivi razvoj!

Kao odgovorni i zabrinuti građani i građanke Srbije, od svih državnih institucija, političkih i društvenih elita, hitno zahtevamo rešavanje problema u životnoj sredini!