„ERAZMUS+“: Podrška uspostavljanju novog omladinskog centra u Skopju

U okviru međunarodnog projekta „Neighborhood of youth centers in Europa“ u Skopju (Severna Makedonija) od 6. do 13. maja Volonterski centar Skopje organizovao je seminar za omladinske radnike i radnice i zaposlene u lokalnim omladinskim centrima.

Osnovna ideja programa bila je razmena iskustava i dobrih praksi učesnika i učesnica iz osam zemalja – Nemačke, Belgije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije. Prvi dan bio je posvećen upoznavanju, formiranju tima i dogovorima za dalji rad. Drugog dana, pokrenut je razgovor o aktuelnim zakonodavnim okvirima u svakoj od država, mogućnostima za obrazovanje omladinskih radnika/ca, prepoznavanju omladinskog rada kao zanimanja i različitim modelima formiranja i funkcionisanja omladinskih centara. Za goste i gošće drugog dana organizovan je i turistički obilazak Skopja.

Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom 9. maj obeležen je svečanim prijemom kod gradonačelnika opštine Kisela Voda, jedne od deset opština grada Skopja. U popodnevnim satima u Domu kulture „Biljana Beličanec“, budućem omladinskom centru u Kiseloj Vodi, organizovan je prigodan program – druženje sa komšijama, mladima iz kraja, izložba dečijih radova i čitanje poezije. Učesnici i učesnice seminara pripremili su štandove sa prepoznatljivom hranom i promotivnim materijalom svojih organizacija i na specifičan način okupljenima predstavili zemlje iz kojih dolaze.

Kreiranju programa novog omladinskog centra bio je posvećen četvrti dan; oslanjajući se na iskustvo i praksu u svojim organizacijama, kroz rad u grupama, učesnici i učesnice davali su predloge i sugestije za organizovanje i program budućeg lokalnog okupljališta mladih kojim će rukovoditi Volonterski centar Skopje. Kao nastavak započetog procesa, narednog dana upriličena je konferencija na temu „Institucionalna podrška kao ključ razvoja mladih“. Na prvom panelu o potrebi otvaranja omladinskih centara i okviru koji je propisan zakonom o mladima razgovarali su predstavnici Opštine Kisela Voda i Grada Skopja,  Koalicije omladinskih organizacija (SEGA), Nacionalne agencije za obrazovne programe i mobilnost i Delegacije EU u Severnoj Makedoniji. Drugi panel bio je posvećen predstavljanju praksi kada su u pitanju omladinski centri i institucionalna podrška za omladinski rad u zemljama učesnicama.

Poslednjeg dana seminara urađena je evaluacija svih sprovedenih aktivnosti, novih znanja i procesa koji su realizovani i/ili započeti u okviru programa. Kao jedan od dobrih modela aktivnog uključivanja zajednice u omadinske aktivnosti i prikupljanja podrške za njihovu realizaciju, domaćini su u večernjim satima organizovali događaj primenom koncepta  mikro-finansiranja „SUPA/SOUP“.

Na seminaru su, kao predstavnice naše zemlje, učestovale: Antonija Cverdelj – Omladinski savez udruženja „OPENS“, Iva Kekić – Kancelarija za mlade Opštine Bečej, Ivana Milovac i Višnja Nežić – „Inženjeri zaštite životne sredine“.

Projekat „Neighborhood of youth centers in Europa“ sprovodi Volonerski centar Skopje, u saradnji sa organizacijama „Art of the Box“ (Belgija), „Inženjeri zaštite životne sredine“ (Srbija), „Zdravo da ste“ (Bosna i Hercegovina), „Centar za obrazovanje i odgoj Don Bosko“ (Crna Gora), „Zveza društev Mladinski center Postojna“ (Slovenija), „Carpe Diem“ (Hrvatska) i „NaturKultur e.V.“ (Nemačka), a uz podršku Evropske unije kroz program Erazmus+.