Budućnost Evrope nakon pandemije COVIDa 19 očima mladih: Vizija i rešenja

Nacionalni hakaton u okviru programa Evropa za građane

Kao odgovor na velike promene u društvu koje su postale svakodnevica u periodu od početka pandemije virusa COVID19 pa sve do danas, udruženje GEYC iz Rumunije u partnerstvu sa Inženjerima zaštite životne sredine i partnerima iz još 18 zemalja osmislili su projekat i prihvatili izazov da kroz zajedničku inicijativu realizuju projekat stvaranja mreže mladih, koja ima za cilj da okupi mlade ljude koji će zajedničkim snagama tražiti način da savladaju novonastale probleme u oblastima koje se tiču prava građana i demokratskog učešća u procesima odlučivanja.

U okviru poziva za projekte civilnog društva (Civil Society Projects 2020, EACEA/52/2019) udruženje GEYC će u saradnji sa 19 partnera: Europsky Dialog (Slovačka), Kulturalis Kapcsolatokert Alapitvany (Mađarska), Asocijacija GEYC (Rumunija), Europejski Dom Spotkan – Fondacija Nowy Staw (Poljska), Mittetulundusuhing Noored Uhiskonna Heaks (Estonija), Asociacija „Aktyvusjaunimas“ (Litvanija), More Mosaic (Švedska), Citizen OS Foundation (Estonija), SLOAM Agencija za mlade (SLOAM, Youth Agency) (Slovenija), Social Yoth Development Civil Nonprofit Society (Grčka), Asocijacija Mojo de Caña (Španija), Euro Sud (Italija), UdhëtimiLirë – Liberi di Viaggiare (Albanija), Bosnian Representative Association For Valuable Opportunities (Bosna i Hercegovina), Inženjeri zaštite životne sredine (Srbija), Coconut Luxembourg (Luxemburg), Geoclube – Associacao Juvenil De Ciencia Natureza E Aventura (Portugal), Association Universitaire Latino-Americane ASBL (Belgija) i Center For Intercultural Understanding (Francuska) uključiti preko 300 učesnika u nacionalnim hakatonima koji će se organizovati u svih 18 država učesnica sa ciljem da okupe mlade ljude i podstaknu ih na aktivno učešće u rešavanju problema nastalih pandemijom virusa COVID 19.

EuroChange Makers je projekat koji ima za cilj da:

  1. Angažuje preko 300 građana sa akcentom na mlade iz svih 18 zemalja učesnica u projektu na nacionalnim hakatonima čiji je cilj rasprava, promišljanje i predlaganje konkretnih rešenja za budućnost Evrope;
  2. Stvori neformalnu mrežu od 100 mladih EuropeanChange Makers (ECM) iz svih zemalja učesnica u projektu;
  3. Organizuje evropski građanski hakaton koji će okupiti preko 100 učesnika iz svih zemalja učesnica u projektu sa ciljem rasprave, razmišljanja, predlaganja konkretnih rešenja za budućnost Evrope i predstavljanja najmanje 100 evropskih i nacionalnih aktera u obliku Bele knjige.
  4. Stvori i ispromoviše platformu European Change Makers, putem društvenih mreža heštagom #euroCM, objedinjujući sav sadržaj stvoren u projektu: vlogove, mišljenja, najbolje prakse u regionu, rešenja za „Budućnost Evrope“i neformalnu mrežu ECM.

Udruženje Inženjeri zaštite životne sredine kao partner na projektu organizovaće uz podršku OPENS-a Nacionalni hakaton u Srbiji koji će se održati u Septembru 2021. Najuspešniji mladi učesnici (European Change Makers, ECM) nacionalnog hakatona u Srbiji imaće priliku da se 2022. godine susretnu sa najuspešnijim učesnicima iz drugih 17 zemalja učesnika projekta i na Evropskom hakatonu u Bukureštu odmere svoje ideje sa njhovim.

Nacionalni hakaton će biti idealna prilika da se mladi povežu i okupe kako bi zajedničkim snagama sa novim idejama došli do rešenja za bolju i bezbedniju budućnost čitave Evrope, pritom stvarajući mrežu poznanstava i prijateljstava koja će im širiti vidike i podsticati ih na nove kreativne ideje.

 

#euroCM


One thought on “Budućnost Evrope nakon pandemije COVIDa 19 očima mladih: Vizija i rešenja

Comments are closed.