24 Hours of Reality – Novi Sad

Ovog 4. decembra Srbija je bila jedna od 17 zemalja Evrope u kojoj je realizovan događaj „24 Hours of Reality” koji ima za cilj da skrene pažnju na uticaj klimatskih promena na zdravlje ljudi.

U prostorijama Biznis inkubatora u Novom Sadu organizacije „The Climate Reality Project“ i „Jedan stepen Srbija“ organizovale su panel diskusiju na kojoj su govorili Danica Laćarac – menadžerka projekta u „Green Rooftops Association of Serbia“, Lazar Kaluđerović – asistent na Poljoprivrednom fakultetu u beogradu, Marijana Mutavčieva – predstavnica Građanske inicijative „Sačuvajmo park kod muzeja“ i Igor Jezdimirović – predsednik udruženja „Inženjeri zaštite životne sredine“. Razgovor je moderirala Gordana Ilić – doktorka hemije.

Učesnici i učesnice imali su priliku da se bolje upoznaju sa problemima u oblasti zaštite životne sredine, koja su moguća rešenja, šta svaki pojedinac/ka može učiniti da bi poboljšao situaciju u Novom Sadu, kao i da razmene iskustva o problemima manjka zelenih površina i upravljanja otpadom.

Kroz prezentacije, posetioci i posetiteljke su dobili mogućnost da saznaju kako klimatske promene utiču na zdravlje ljudi, da iz prve ruke čuju kako ideja o poboljšanju životne sredine u Srbiji postaje startap, ali i iskustva učesnika i učesnica nekoliko internacionalnih programa i startap inkubatora u ovom domenu.

Poruka koju su organizatorke događaja želele da prenesu prisutnima je bila da, iako je situacija u Srbiji po pitanju ekologije prilično loša, promena počinje od njih (nas). 

Više informacija o globalnom događaju „24 Hours of Reality” može se pronaći OVDE.