UPRAVLJANJE OTPADOM: Da li će regionalni centri i nova nacionalna strategija omogućiti uspostavljanje funkcionalnog sistema?

Na inicijativu Saveta za cirkularnu ekonomiju  Privredne komore Vojvodine i udruženja „Inženjeri zaštite životne sredine“ u sredu 16. juna, u Novom Sadu, održana je konferencija „Upravljanje komunalnim otpadom u AP Vojvodini – izazovi i potencijali“.

Skup je otvorio  sekretar Udruženja industrije PKV mr Zoran Trpovski, koji je upoznao prisutne sa ciljem i programom Konferencije i naglasio da pitanje upravljanja otpadom nije značajno samo zbog usklađivanja sa evropskim  zadonodavskom – to je pitanje budućnosti i važno je za ovo što ostavljamo narednim generacijama.

Aktuelni strateško-zadonodavni okvir u upravljanju otpadom u Republici Srbiji predstavio je državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Robert Jakša. Prema dostupnim podacima, količina otpada koji se generiše iz godine u godinu je sve veća pa se od 1,2 tone po osobi u 2011. za manje od decenije stiglo do 1,9 tona po osobi u 2019. godini. Uviđajući značaj ove teme, Ministarstvo je uspelo da u saradnji sa evropskim partnerima obezbedi sredstva za 8 novih regionalnih centara za upravljanje otpadom, od kojih će tri biti na teritoriji Vojvodine, u Somboru, Inđiji i Sremskoj Mitrovici.

Osim izgradnje nedostajuće infrastrukture, značajan segment u uspostavljanju funkcionalnog sistema upravljanja otpadom čini i zakonska regulativa. Jakša je istakao da Ministarstvo radi na novom Zakonu o upravljanju komunalnim otpadom, čije odredbe će biti usaglašene za zakonima Evropske unije, kao i na novoj Strategiji upravljanja otpadom koja bi trebala da bude usvojena do kraja godine.

Na koji način je upravljanje komunalnim otpadom regulisano u Autonomnoj pokrajini Vojvodini i koji su najveći problemi u ovom sektoru prezentovao je Nemanja Erceg , pomoćnik Pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine.  Erceg je istakao da AP Vojvodina upravo u sektoru upravljanja otpadom najviše zaostaje za standardima Evropske unije. Svega 3 odsto komunalnog otpada se reciklira, primarne separacije gotovo da nema, nije razvijeno organizovano sakupljanje i zbrinjavanje otpada, rešenja za konačno odlaganje svih vrsta otpada uglavnom su neadekvatna, što sve utiče na nizak stepen iskorišćenja materijalnih i energetskih potencijala otpada. Kada su u pitanju aktivnosti Sekretarijata, fokus je na koordinaciji lokalnih samouprava na teritoriji pokrajine i pružanju podrške pri donošenju lokalnih i regionalnih planova upravljanja otpadom.

Kao primer dobre prakse, Erceg je naveo opštinu Bečej, koja je u uspostavila funkcionalan sistem primarne separacije otpada.

Drugi deo Konferencije bio je posvećen predstavljanju Regionalnih centara za upravljanje otpadom u Vojvodini. Moderator razgovor, MSc Igor Jezdimirović dao je reč Senki Sekulić, koja je ispred Grada Novog Sada predstavila projekat uspostavljanja regionalnog sistema upravljanja otpadom za Grad Novi Sad i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas. Sekulić je informisala prisutne da je u toku izrada tehničke dokumentacije koja uključuje studiju opravdanosti, idejni projekat za izgradnju regionalne sanitarne deponije, studiju o proceni uticaja na životnu sredinu i drugo. Rok za izradu navedene dokumentacije je septembar 2021. godine.

U nastavku, predstavljeni su i Regionalni centri u Subotici, Pančevu, Kikindi i Inđiji i Regionalni centar „Srem-Mačva“.

 

Snimak Konferencije može se pogledati na Youtube kanalu Privredne komore Vojvodine.