U prolećnoj akciji „Zamenite stari papir za sadnice“ prikupljeno 3,5 tone papira

Tokom akcije „Zamenite stari papir za sadnice“, na Novosadskom proleću, prikupljeno je 3.500 kg starog papira i podeljeno 160 sadnica cveća i 30 sadnica drveća. Na ovaj način pored novih sadnica, sačuvano je i 60 stabala drveća starosti od 15 do 20 godina, jer reciklažom svake tone starog papira sačuva se 17 stabala. 

 Udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“ osmu godinu za redom sprovodi ovu akciju u saradnji sa Pokretom gorana Novog Sada. Ove godine akciju je podržao i Ekostar pak koji je donirao sadnice i pomogao u promociji cele akcije.

Od 21. do 23. marta, u okviru manifestacije „Novosadsko proleće“, svi koji su želeli da se uključe u akciju imali su prilike da na štandu udruženja 10 kilograma papira zamene za sadnicu cveća, a 60 kilograma za sadnicu drveta.

Pozivu se odazvalo više od 70 građana i građanki svih uzrasta, kao i nekoliko obrazovnih ustanova, institucija i preduzeća – Osnovna škola „Prva vojvođanska brigada“, Predškolska ustanova „Pčelica“ iz Petrovaradina, Studentski centar, Gimnazija „Svetozar Marković“, Osnovna škola „Vuk Karadžić“, Sportski centar „Vojvodina“ i mnogi drugi.

Ukupno je prikupljeno 3 tone i 500 kilograma papira za reciklažu.

Udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“ zahvaljuje se svima koji su se uključili i doprineli da se akcija uspešno realizuje.

Da podsetimo: da bi se zadovoljile potrebe za papirom prosečnog domaćinstva godišnje se poseče 6 stabala. Svakom tonom recikliranih novina sačuva se 17 stabala starosti između 15 i 20 godina.

Proizvodnjom papira iz recikliranih materijala, umesto iz drveta, postiže se energetska ušteda i do 74%, zavisno od tehnološkog postupka i vrste starog papira. Dobijanjem papira iz jedne tone recikliranog papira smanjuje se emisija štetnih gasova za oko 70%. Takođe, reciklažom samo 1 tone starog papira sačuva se 32.000 litara vode potrebne za proizvodni proces.

Reciklirajmo stari papir i posadimo novo drveće svake godine  kako bismo sačuvali naše šume i svež vazduh.