Održan okrugli sto o zelenoj ekonomiji

U Beogradu, 29. marta, održan je okrugli sto o zelenoj ekonomiji u organizaciji Smart kolektiva i Foruma za odgovorno poslovanje. Događaj je okupio predstavnike i predstavnice civilnog i poslovnog sektora sa ciljem da zajednički pokrenu diskusiju o ključnim izazovima u razvoju zelene ekonomije u Srbiji. 

Na okruglom stolu govorili su Neda Stanković ispred Smart kolektiva, Milica Mišković ispred Foruma za odgovorno poslovanje, Aleksadnar Milošević ispred CRH Srbije i Igor Jezidmirović ispred udurženja „Inženjeri zaštite životne sredine“. 

Najpre je Neda Stanković predstavila GEAR projekat, njegove aktivnostima i dosadašnje ciljeve, kao i pregled politika Evropske unije koje se odnose na zelenu ekonomiju. Aleksadnar Milošević, ispred CRH Srbije, predstavio je način na koji ova kompanija ulaže u zaštitu životne sredine  i društvenu odgovornost. Igor Jezdimirović govorio je o ključnim problemima međusektorske saradnje kada je u pitanju postizanje zadovoljavajućeg nivoa zdrave životne sredine i njene zaštite. 

Učesnici i učesnce diskusije složili su se da sistemski pristup rešavanju problema u oblasti životne sredine može biti postignut jedino kroz međusobnu saradnju civilnog, javnog i biznis sektora. 

Ovaj događaj je deo projekta GEAR- Green Economy for Advanced Region koji ima za cilj da poveća uticaj organizacija civilnog društva iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Albanije u oblasti životne sredine unapređujući umrežavanje, osnažujući njihove kapacitete i promovišući zelenu ekonomiju kroz projekte organizacija na lokalnom nivou. 

Projekat je finansiran od strane Evropske unije i sprovodi se u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima u periodu od 2016-2017, a realizovan je od strane organizacije FORS Crna Gora u partnerstvu sa Smart Kolektivom iz Srbije, Centrom za razvoj i podršku iz Bosne i Hercegovine, organizacijom EKO Svest iz Severne Makedonije, EDEN Centrom iz Albanije i organizacijom Slap iz Hrvatske.