U Beogradu održan protest „Naša voda, naš vazduh, naše šume – naša životna sredina“

U subotu 13. juna ispred zgrade Vlade u Beogradu održan je ekološki protest „Naša voda, naš vazduh, naše šume – naša životna sredina“ koju je podržalo više od 40 ekoloških organizacija i inicijativa, sa zahtevima da donosioci odluka ispune ono što je građanima Ustavom zagarantovano: zdravu životnu sredinu.

Ekološki aktivisti zahtevaju od države da država bez odlaganja donese odluku o zabrani izgradnje derivacionih hidroelektrana i obustavi izgradnju započetih u zaštićenim područjima. Ukoliko bi se na Staroj Planini izgradilo svih 58 planiranih mini hidroelektrana, i kada bi one radile 24 časa dnevno, 365 dana u godini proizvele bi električne energije u količini koja bi bila dovoljna da Srbiju podmiri samo jedan zimski sat.

Zoran Radovanović, ugledni epidemiolog se kratko obratio okupljenima rekavši da u potpunosti podržava borbu protiv ove „nemani“.

Organizacija „Odbranimo reke Stare Planine“ je poručila da proglašava „ekološku autonomiju“ Stare Planine.

„Od ovog trenutka prekidamo svaku komunikaciju sa svim organima Republike Srbije. Postoji samo jedan način ako hoće da razgovaraju: direktan prenos na RTS-u“ rekao je Aleksandar Jovanović- Ćuta.

Prisutnima su se obratili mnogi stručnjaci, među kojima je i Dragana Đorđević, naučni savetnik instituta za hemiju. Ona je skrenula pažnju na to da ceo svet napušta proizvodnju električne energije iz uglja, dok naša država trenutno gradi dve nove termoelektrane na najprljaviju vrstu uglja, lignit. „Taj lignit je prepun toksičnog arsena i žive koji se direktno emituju kao gas u vazduhu i za koje nema nikakvih ekoloških rešenja“. Upozorivši da ne postoje filteri niti se na neki drugi način može sprečiti ispuštanje ovih toksina u prirodu, pa samim tim i uticati na zdravlje ljudi.

Organizatori su takođe najavili nove proteste koji će se održati sledećeg meseca na Fruškoj Gori, a tema okupljanja će biti seča šuma.