Trening: B-O-R, Bolje Oranizovani Resursi za zelenu ekonomiju

Savez ekoloških udruženja “Zelena lista Srbije” prisustvovala je seminaru o Zelenoj ekonomiji u organizaciji Društva mladih istraživača Bor 05. i 06.10.2019. godine u Boru. Ovim povodom je obeleženo i deset jubilarnih godina od osnivanja Zelene liste Srbije. Na 9. skupštini porodica ,,Zelena lista Srbije” postala je bogatija za još jednog člana, udruženje ,,Village” iz Bora.

Savez ekoloških udruženja “Zelena lista Srbije” je mreža lokalnih ekoloških organizacija koje javnim zastupanjem, obrazovanjem, informisanjem i podsticanjem aktivizma građana doprinose očuvanju prirodnih resursa i kvalitetu života građana Srbije.

Registrovane članice mreže “Zelena lista Srbije” su: Centar za održivu budućnost “Zelena zona” iz Knjaževca, Društvo mladih istraživača “Bor” iz Bora, Eko klub “Zeleni putikazi” iz Raške, Ekološki pokret “Moravski orašak” iz Trstenika, Ekološki pokret “Bela breza” iz Kruševca, “Inženjeri zaštite životne sredine” iz Novog Sada, Odred izviđača “Zavičaj 1093” iz Vranja, “Porečje – Vučje” iz Vučja, “Zeleni krug” iz Novog Sada i ,,Village” iz Bora.

U prostorijama Doma omladine Bor održana su predavanja na temu: Bolje oranizovani resursi za zelenu ekonomiu. Tokom predavanja prisutni su imali priliku da saznaju šta znači zelena ekonomija, kako se upravlja rudničkim otpadom, koliko je važno učešće javnosti u donošenju odluka o životnoj sredini i steknu znanje o prirodnim resursima u funkciji održivog turizma.

Članovi konzorcijuma „Zelena lista Srbije“ imali su priliku sa vidikovca u Boru da vide „crne tačke“ odnosno degradiranu životnu sredinu  koja je posledica vekovnog rudarenja ali isto tako su videli i posetili deo „zelenog prstena“ i prirodne lepote ovog kraja, Lazarevu pećinu i Lazarev kanjon u mestu Zlot koje se nalazi nedaleko od Bora.