Radionica „Vizija i pravci razvoja Vojvodine do 2030. godine“ u okviru procesa izrade Plana razvoja AP Vojvodine 2022-2030. godina

Inženjeri zaštite životne sredine su u četvrtak 31.03.2022. godine učestovali na radionici „Vizija i pravci razvoja Vojvodine do 2030. godine“ koja se organizovala u okviru procesa izrade Plana razvoja AP Vojvodine 2022-2030. godina. Radionica je održana u hotelu „Sheraton“ u Novom Sadu. Tema radionice je bila definisanje vizija i pravaca strateškog razvoja Vojvodine iz oblasti društvenog razvoja, infrastrukture, zaštite životne sredine i ekonomskog razvoja. Radionicu je prethodila intenzivna kampanja uključivanja javnosti u definisanje vizije i pravaca razvoja „Uključi se i ti“, koja je sprovedena putem internet stranice Plana razvoja AP Vojvodine, a u kojoj je učestvovalo preko 800 građana i građanki.

Radionica je bila organizovana u formatu „World Café“ koji je podrazumevao da su učesnici radionice bili podeljeni na tematske grupe i raspoređeni u osam stolova. Jedna od ključnih tema u kojoj su Inženjeri učestvovali je bila zaštita životne sredine. U okviru zaštite životne sredine su bila dva stola koja su razrađivala vizije i pravce strateškog razvoja zaštite životne sredine u AP Vojvodini. Vizije i pravci strateškog razvoja su rađeni na osnovu izazova i problema koji trenutno postoje u Vojvodini (buka, upravljanje otpadom, kvalitet voda i upravljanje vodama, kvalitet vazduha i zemljište, zaštita prirode i biodiverziteta). Učesnici ova dva stola su izneli ideje, predloge, inpute i stavove itd. za date izazove i probleme i moderatori stolova su bili zaduženi da beleže iznete predloge i ideje. Nakon toga, za ova dva stola su dolazile nove grupe kojima su moderatori ukratko predstavili rezultate prethodne grupe, šta su istakli kao bitno, pa ta nova grupa je dala svoje viđenje situacije u oblasti zaštite životne sredine. Moderatorima su stalno pri pomoći imali eksperte, koji su im davali smernice i potreban materijal.

Na kraju radionice, moderatori za zaštitu životne sredine i drugih stolova su trebali svim učesnicima izložiti glavne ideje ostalim učesnicima za konkretnu oblast. Cilj je bio da organizatori radionice dobiju jasne smernice iz svake oblasti za definisanje vizije i pravaca razvoja Vojvodine. Konačne predloge vizija i pravaca razvoja su formulisali eksperti na osnovu onoga što su moderatori zabeleželi kroz rad sa učesnicima. Predlozi vizije su nakon radionice poslati na uvid, a konačnu odluku o predlozima i vizija strateškog razvoja za Vojvodinu će doneti Koordinaciono telo.

Na ovoj radionici su, pored Inženjera zaštite životne sredine, učestvovali predstavnici vladinih i nevladinih organizacija iz Vojvodine, kao i učenici gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada.

Radionicu su organizovali Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Razvojna agencija Vojvodine.