Predstavljanje početka projekta „Opštine sa nula otpada“ na teritoriji opštine Vladimirci

Nakon uspešnog sastanka u Bajinoj Bašti, projektni tim “Opštine sa nula otpada“ intenzivno nastavlja da radi na realizaciji projektnih aktivnosti i ostvarenju saradnje sa pilot opštinama. U četvrtak 08.04.2021. održan je drugi inicijalni sastanak u kabinetu predsednika opštine Vladimirci gospodina Gorana Zarića, povodom početka realizacije projekta „Opštine sa nula otpada“.

Učesnici i učesnice sastanka su se složili da je jačanje svesti mladih kao i lokalnog stanovištva o posledicama neadekvatnog odlaganja otpada od krucijalnog značaja za prelazak opštine Vladimirci na koncept Nula otpada.

Evropska unija finansira projekat „Opštine sa nula otpada“ u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina sa ciljem postizanja dugoročne resursne efikasnosti u sektoru upravljanja otpadom.

Kroz primenu zajedničkih akcija baziranih na principima nula otpada i cirkularne ekonomije projekat nastoji ojačati održivi razvoj u preko 90 jedinica lokalne samouprave prekograničnog područja Srbija – BiH.

Zajedno ga od 1. marta 2021. godine realizuju Centar za energiju, okolinu i resurse – CENER 21 iz Sarajeva (BiH) i Inženjeri zaštite životne sredine – EEG iz Novog Sada (Srbija) i trajaće 24 meseca.

Ukupni budžet projekta je 413.608,44 eura,  od čega je Evropska unija obezbedila 351.567,17 eura bespovratnih sredstava.