Poziv za učesnike: Omladinska razmena „Turn on the Brain and Go Circular!“(Srbija) 31.07.-08.08.2021

Omladinska razmena “Turn on the Brain and Go Circular!” odnosno „Uključi mozak i razmišljaj cirkularno!“ je razmena mladih koju organizuju Inženjeri zaštite životne sredine u saradnji sa partnerskim organizacijama; Eutopia (Hrvatska), GEYC (Rumunija), No Excuse! (Slovenija) i Volonterski centar Skoplje (Severna Makedonija).

Ova omladinska razmena održaće se u malom selu Jazak koje se nalazi na obroncima Nacionalnog parka Fruška Gora u periodu od 31.07. do 08.08.2021 sa ciljem da okupi 30 mladih iz 5 zemalja, Severne Makedonije, Rumunije, Hrvatske, Slovenije i Srbije, okupiće se u CERUDI (Centar za ruralni razvoj i primenjeno učenje) i radiće na putu ka uzajamno održivoj budućnosti. Da bi saznali više o cirkularnoj ekonomiji i pronašli rešenja za sprečavanje stvaranja otpada i predstavili ih svojim vršnjacima, mladi će živeti i raditi zajedno u internacionalnoj sredini, upoznajući se i družeći se.

Omladinska razmena ima za cilj da skrene pažnju mladim ljudima na rastući problem zagađenja životne sredine otpadom koji stvaramo, a samim tim utičemo na degradaciju kvaliteta zemljišta, vazduha, vode i zdravlja ljudi direktno i indirektno. Cirkularna ekonomija predstavlja alternativu u kružnom toku ekonomije. Fokusira se na sprečavanje stvaranja otpada kao jednostavan korak ka održivom i zdravom životu i promociju evropskih vrednosti.

Učešće na omladinskoj razmeni je besplatno uz obezbeđenu hranu i smeštaj. Troškovi prevoza su takođe pokriveni i refundiraće se na kraju same razmene. Prisustvo i aktivno učešće na omladinskoj razmeni je obavezno za sve učesnike. Važna napomena – Omladinska razmena će se realizovati na engleskom jeziku.

Inženjeri zaštite životne sredine pozivaju sve zainteresovane mlade učesnike od 18 do 25 godina da se prijave tako što će popuniti formular koji mogu naći OVDE. Popunjen,  potpisan i skeniran formular poslati na mail lidija@activity4sustainability.org najkasnije do 09.07.2021. Za više informacija  o samoj razmeni pogledati Info pack omladinske razmene OVDE. Za sva dodatna pitanja, kontaktirati Lidiju Pribelju, saradnicu Inženjera na broj telefona 0631769856.