Poziv na Narodni zbor protiv izgradnje mini hidrocentrala na Staroj planini

Inicijativa „Odbranimo reke Stare planine“  zakazala je u Pirotu, u nedelju 2. septembra, veliki protestni skup protiv izgradnje mini hidroelektrana (MHE) u zaštićenoj zoni najvećeg parka prirode u Srbiji, na Staroj planini.

Svi koji žele, pozvani su da u što većem broju uzmu učešće na protestnom skupu, svaka pomoć je dobrodošla i vrlo značajna. Osim svojim prisustvom na pomenutom skupu, možete da doprinesete i na neki od sledećih načina:

  • Pozivanjem svojih aktivista/kinja, simpatizera/ki i šire javnosti da dođu i podrže skup
  • Širenjem informacija o planovima za izgradnju MHE i njihovoj štetnosti po životnu sredinu
  • Izradom promo materijala – bedževa, plakata, flajera (priprema je urađena i dostupna na zvaničnoj Facebook stranici)
  • Na bilo koji kreativan način kojeg se dosetite sami.

Do sada je aktivnosti grupe “Odbranimo reke Stare planine” podržalo 33 udruženja i tri eminentna profesora sa Biološkog, Šumarskog i Poljopripvrednog fakulteta u Beogradu, i skoro 10.000 građana i građanki.

Aktivnosti se mogu pratiti na društvenoj mreži Facebook. Na istom mestu dostupne su i dodatne informacije.

Pismo inicijative ekološkim organizacijama može se pročitati OVDE.

Foto: Facebook grupa „Odbranimo reke Stare planine“

Stara planina predstavlja dragulj prirode, predeo izuzetnih odlika, park prirode koji se mora očuvati i sačuvati za buduće generacije.

Izgradnjom mini hidrodroelektrana neke od najlepših i najčistijih reka u Srbiji isušile bi se i prevele u cev čime bi se promenio izgled rečnog korita i okoline. Time bi se izvršio ekocid nesagledivih razmera koji bi doveo do uništenja prirodnih staništa biljnih i životinjskih vrsta među kojima se nalaze i retke zaštićenje vrste koje su pred nestankom ne samo u Srbiji već i u svetu (klen, potočna pastrmka, potočna mrena, rakovi…).