LITVANIJA: Kako aktivnosti u prirodi primeniti u programima neformalnog obrazovanja

Uz podršku programa Erasmus +, za omladinske radnike i radnice, volontere i mlade iz šest zemalja, od 2. do 8. avgusta u Litvaniji je održan trening „HIKE (UN)ESSENTIALS“.

Organizator edukacije bilo je udruženje „Innovative Generation“ iz okruga Vilnius (Litvanija), dok su učesnici bili predstavnici i predstavnice organizacija-partnera: „Youth And Community Action Club“ iz Jermenije, „Over The Fence“ iz Grčke, „Youth For The World“ iz Gruzije,  „Huddersfield Pakistani Community Alliance“ iz Velike Britanije, „Udruženja beloruskih studenata“ iz Belorusije, kao i tri predstavnice „Inženjera zaštite životne sredine“.

U skladu sa temom, trening je realizovan u dva sela – Perloja i Markutiškiu, a većina radionica bila je osmišljena tako da se može sprovesti u prelepom ambijentu netaknute prirode. Metod rada koji je činio okosnicu programa baziran je na iskustvenom učenju. Učesnici i učesnice imali su prilike da saznaju i isprobaju kako se aktivnosti izragnje tima mogu organizovati vozeći kanu lokalnom rekom, koje sve mogućnosti pružaju vežbe na otvorenom za rad u oblasti inkluzije, upoznavanja i poštovanja ljudskih prava, kao i koliko i na koji način je moguće učenje kroz i uz pomoć sporta.

Predstavnice „Inženjera zaštite životne sredine“ predstavile su svoja iskustva i prezentovale deo aktivnosti koje sprovode u radu sa mladima u novosadskim parkovima.

Na kraju projekta, sve metode i predlozi konkretnih aktivnosti za rad sa mladima u prirodi nastali tokom treninga biće objedinjeni u priručnik i dostupni za korišćenje svima koji žele da ih primene u svojim programima.