Podržana inicijativa „Odbrani pravo na informacije“

Grupa organizacija civilnog društva: Beogradski centar za bezbednosnu politiku, CRTA- Centar za istraživanje, transparentnost i ogovornost, Pravni skener, Građanske inicijative, Slavko Ćuruvija Fondacija, Transparentnost Srbija, BIRN- Balkan Investigative Reporting Network, Partneri za demokratske promene i Fondacija za otvoreno društvo pokrenuli su inicijativu za odbranu prava na informacije od javnog značaja.

Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem. Ovaj Zakon omogućio je da saznamo mnoge činjenice od javnog interesa koje bi ostale sakrivene od očiju javnosti.

Nacrt koji je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave predstavilo javnosti i koji je bio predment javne rasprave, sadrži određene odredbe koje ozbiljno prete da ugroze dostignuti nivo prava građana da imaju uvid u rad državnih organa.

Takođe, veoma je štetna i odredba kojom se predviđa izuzimanje dela preduzeća (društva kapitala) koja raspolažu značajnom javnom imovinom od obaveze davanja informacija koje se odnose na njihov rad. Naime, predlogom se želi isključivanje javne kontrole iz poslovanja javnog sektora. Propuštena je i prilika da se predvidi efikasniji sistem koji bi omogućio izvršenja Poverenikovih odluka.

Inicijativom ove organizacije su zatražile i uvođenje određenih odredbi, a to odredbe koje bi obavezale vladu da dva puta godišnje podnosi izveštajn Narodnoj skupštini o zahtevima za pomoć u postupku izvršenja rešenja Poverenika. Ukazali su i da se pravo na slobodan pristup informacijama ostvaruje teško bez podnošenja žalbe i angažovanja Poverenika. Trenutno stanje je neodrživo i zbog toga je potrebno ustanoviti adekvatan mehanizam za izvršenje zakona u slučajevima kada organi javne vlasti gotovo svesno ne žele da postupaju po odredbama zakona.

Udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“ podržali su Inicijativu „Odbrani pravo na informacije“ zajedno sa još preko 80 organizacija, medijskih udruženja i medija i više od 1000 ljudi koji su uputili predlog na Nacrt zakona o izmena i dopunama Zakona o informacijama od javnog značaja u toku javne rasprave putem onaljn platforme.