NOVI SAD: Akcija “Zamenite stari papir za sadnice“

U želji da podstaknemo sugrađane i sugrađanke na reciklažu starog papira i ove jeseni organizujemo akciju zamene starog papira za sadnice cveća ili drveća!

Akcija će se sprovesti u okviru „Jesenjih cvetnih pijaca“ koje Pokret gorana Novog Sada realizuje na platou ispred JP SPC „Vojvodina“ (SPENS) u Novom Sadu.

Svi koji na štand „Inženjera zaštite životne sredine“ donesu 10 kg starog papira dobiće sadnicu cveća, a oni koji donesu 60 kg starog papira dobiće sadnicu drveća.

„Jesenje cvetne pijace“ se održavaju petkom i subotom, a akcija zamene starog papira za sadnice biće organizovana:

– u petak 9. septembra od 8 do 19.30 časova,
– u subotu 10. septembra od 8 do 14 časova,
– u petak 16. septembra od 8 do 19.30 časova,
– u subotu 17. septembra od 8 do 14 časova,
– u petak 7. oktobra od 8 do 19.30 časova,
– u subotu 8. oktobra od 8 do 14 časova.

Ukoliko zbog vremenskih uslova cvetna pijaca bude u naznačenim danima otkazana, i naša akcija će se pomeriti a o novom datumu javnost ćemo informisati putem Fejsbuk stranice udruženja.

Na štandu „Inženjera zaštite životne sredine“ svi zainteresovani moći će da dobiju i više informacija o procesu reciklaže i načinima na koji mogu da smanje svoj uticaj na životnu sredinu i doprinesu njenom očuvanju, kao i načinima na koje možemo da odgovorimo na klimatske promene koje nas svakoga dana sve više pogađaju.

Papir ima odlična svojstva za reciklažu – proizvodnjom iz recikliranih materijala, umesto iz drveta, postiže se energetska ušteda i do 74%, zavisno od tehnološkog postupka i vrste starog papira. Dobijanjem papira iz jedne tone recikliranog papira smanjuje se emisija štetnih gasova za oko 70%. Takođe, reciklažom samo 1 tone starog papira sačuva se 32.000 litara vode potrebne za proizvodni proces.

Da bi se zadovoljile potrebe za papirom prosečnog domaćinstva godišnje se poseče 6 stabala. Svakom tonom recikliranih novina sačuva se 17 stabala starosti između 15 i 20 godina.

Reciklirajmo stari papir i posadimo novo drveće svake godine kako bismo sačuvali šume i svež vazduh!

 

Akciju „Zamenite stari papir za sadnice“ udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“ organizuju već više od deset godina. Ove godine, akcija se sprovodi uz podršku Grada Novog Sada – Gradske uprave za zaštitu životne sredine, kao i podršku Omladinskog saveza udruženja „OPENS“ i Gradske uprave za sport i omladinu – Kancelarije za mlade.