Mladi ambasadori pozitivnih promena na Zapadnom Balkanu

Klimatske promene nisu apstraktni koncept o nekoj dalekoj budućnosti. One utiču na živote mladih ljudi, a uticaće i u budućnosti. Posledice klimatskih promena su već očigledne i prisutne. Porast temperature, porast nivoa mora, zagađenje životne sredine i ekstremni vremenski događaji ne utiču samo na svet koji ostavljamo budućim generacijama, već utiču na svet u kome sada živimo. Pitate te se odakle ovo dolazi? Da bismo došli do odogvora na ovo pitanje, moramo se zapitati kako živimo svoj svakodnevni život.

Zemlje Zapadnog Balkana karakterišu intenzivne potrošačke navike, gde se resursi isrcpljuju, a mladi ljudi nisu dovoljno informisani o uticaju takvog ponašanja na povećanje žiotnu sredinu i sve veći pritisak koje prouzrukuju klimatske promene.

Fond za Zapadni Balkan je prepoznao ove probleme i odlučio da sufinansira  implementaciju projektna „Mladi ambasadori pozitivnih promena na Zapadnog Balkana“.

Projekat ima za cilj da edukuje mlade o načinima održive potrošnje i načinima zaštite životne sredine kako bi se na odgovarajući način prilagodili klimatskim promenama. Inženjeri zaštite životne sredine će u okviru projekta realizovati sledeće aktivnosti:

  1. Dvodnevna onlajn radionica na temu „Prepoznavanje problema neefikasne potrošnjom i mogućnosti za održivu potrošnju“ sa praktičnim proračunima ekološkog otiska potrošačke navike učesnika.
  2. Onlajn kvizove na temu održive potrošnje resursa, proizvoda i upravljanja otpadom na lokalnom nivou. Za najuspešnije obezbeđene su i prigodne nagrade.
  3. Sedmodnevni izazov za mlade sa praktičnom delom održive potrošnje i aktivnostima očuvanja resursa kroz izazove: „Zero Waste Lifestyle“ (način života sa nula otpada), pisanje eseja na temu „Moja ideja o integraciji cirkularne ekonomije u vannastavni plan i program“. Najuspešniji učesnici biće nagrađeni prigodnim nagradama.
  4. Pronalazak nedostajućeg dela sredstava za realizaciju projekta u iznosu od 1350 EUR-a.

Nakon realizacije planiranih aktivnosti, najuspešnijim učesnicima će u decembru 2022 u Sarajevu biti dodeljene nagrade. Na završnom događaju prisustvovaće i predstavnici zainteresovanih strana, predstavnici Fonda za Zapadni Balkan (WBF), kao i partnerskih organizacija.

Projekat će se realizovati sedam meseci počev od 15. juna 2022. godine. Nosilac projekta je Centar za energiju, okolinu i resurse (CENER 21) iz Sarajeva (BiH),a partneri na projektu su Inženjeri zaštite životne sredine (EEG) iz Novog Sada (Srbija) i Crnogorski centar za energetsku efikasnost (CCEE) i Podgorice (Crna Gora). Ukupan budžet projekta je 14.870 €, od čega je WBF obezbedio 11.030 €, dok preostali iznos od 3.840 € trebaju do kraja projekta da obezbede projektni partneri.