Finalni događaj projekta „EuroChange Makers“ u Bukureštu: Naši učesnici na Evropskom Hakatonu

Projekat „Euro ChangeMakers“ se polako privodi kraju a glavna svečanost projekta je bila održana od 06. do 08.07.2022. godine u Bukureštu na kojoj je učestvovalo četvoro mladih iz Srbije ispred „Inženjera zaštite životne sredine“ kao jedne od 17 partnerskih organizacija iz 17 zemalja Evrope.

Cilj projekta je bilo afirmisati mlade na aktivno učešće u svojim lokalnim zajednicama kako bi zabeležili okom kamere mišljenja i stavove svojih sugrađana na goruće teme koje su snašle Evropu nakon pandemije Covid-a 19 ali i kako je EU potpomogla svakoj od država u ovom projektu. Projekat je podržan od strane Evropske unije i programa Evropa za građane.

Naša organizacija je nominovala 6 mladih koji su poneli titulu „Euro ChangeMaker“. Na finalnu svečanost je otišlo njih četvoro a jedan od učesnika, Bojan Stanojčić, je sa nama podelilo svoje utiske iz Bukurešta:

„Događaj na kome smo učestvovali se zvao Evropski digitalni samit mladih u okviru koga su bili pozvani svi „Euro ChangeMakeri“ iz svih partnerskih zemalja kako bi zajedno učestvovali na Evropskom Hakatonu u okviru Evropskog digitalnog samita. Učesnici ovog događaja su dolazili iz čak 33 zemlje, a ukupno nas prisutnih je bilo 131, kao i 126 online učesnika.“ – kaže naš sagovornik i dodaje da je samit je započet panelom za diskusiju.

„Diskutovalo se o  tri glavne teme – digitalizacija, životna sredina i socijalna inkluzija. Govornici su bili George Anthony Giannoumis, Diana Ionita, Shani Dhanda i Sabin Sarmas. Svaki od govornika je bio specijalizovan za neku od oblasti, Shani Dhanda je višestruko nagrađivana specijalista za socijalne delatnosti, George Anthony je stručnjak za univerzalni dizajn informaciono-komunikacionih tenologija, Diana Ionita je šef digitalnog sektora u GEYC gde kordinira zajednicom EDU.RO, Sabin Sarmas je povezan sa digitalnim sektorom, trenutno obavlja funkciju poslanika u rumunskom parlamentu.“ – otkriva nam naš omladinac.

Konstatovano je da su problemi vezani za digitalizaciju nedostatak i loša digitalna pismenost, loše digitalizovane javne usluge kao sajber bezbednost. Loš kvalitet vazduha u Evropi, uticaj saobraćaja na životnu sredinu, problemi otpada u ruralnim sredinama, loša infrastruktura za obnovljive izvore energije, i krčenje šuma su detektovani kao trenutno najveći problemi sa kojima se suočava zaštita životne sredine. Neadekvatne mere promovisanja socijalne ikluzije, uključivanje manjina na tržište rada i obrazovanje, adekvatna briga o migrantima kao i jednak pristup zdravlju za sve ljude su navedeni kao trenutno najveća problematika sa kojima se evropska zajednica suočava.

„Nakon panel diskusije je nastupio Evropski Hakaton, gde su svi učesnici bili nasumično raspoređeni u timove od 4 do 5 učesnika. Svaki tim je dobio određenu temu i navedene probleme za tu oblast. Imali smo mentore koji su nam pomagali ako nam je ponestalo ideja. Zajedno smo diskutovali o temi koju smo dobili, i na kraju je svako dao svoje mišljenje o datim problemima, odnosno koji su uzroci i koja su rešenja za te probleme, i to smo sve napisali na veliki papir, gde su posle svi prezentovali javno o svojim temama koje su dobili.“ – prenosi nam utiske naš sagovornik dodajući da je cilj ovog samita bio da učesnici dobiju mogućnost da rade na konkretnim rešenjima za probleme vezanih za pomenute oblasti uz podršku stručnjaka, učeći jedni od drugih i stvarajući nova poznanstva.

„Dešavanja su bila unapred predviđena i jako su mi se svidela, cela organizacija je bila odlična i sam događaj je bio vrlo poučan i veoma edukativan za nas mlade. Upoznao sam dosta novih i zanimljivih ljudi, i razmenili smo dosta utisaka o samom događaju, a i o različitostima i zanimljivostima iz zemlje iz koje dolazimo.“ – kaže mladi momak.

„Tokom naše kratotrajne posete, domaćini su nas poveli u obliazak najbitnijih i najlepših znamenitosti Bukurešta. Kasnije drugih dana, smo mi sami obišli sam centar Bukurešta, čuveni Parlament i Botaničku baštu. Veoma mi je drago što sam bio deo ovog događaja, naučio sam dosta korisnih stvari, i upoznao divne ljude, voleo bih da budem što češće deo ovakvih događaja!“ – uz osmeh zaključuje Bojan.

U okviru poziva za projekte civilnog društva (Civil Society Projects 2020, EACEA/52/2019) udruženje GEYC će u saradnji sa 19 partnera: Europsky Dialog (Slovačka), Kulturalis Kapcsolatokert Alapitvany (Mađarska), Asocijacija GEYC (Rumunija), Europejski Dom Spotkan – Fondacija Nowy Staw (Poljska), Mittetulundusuhing Noored Uhiskonna Heaks (Estonija), Asociacija „Aktyvusjaunimas“ (Litvanija), More Mosaic (Švedska), Citizen OS Foundation (Estonija), SLOAM Agencija za mlade (SLOAM, Youth Agency) (Slovenija), Social Yoth Development Civil Nonprofit Society (Grčka), Asocijacija Mojo de Caña (Španija), Euro Sud (Italija), UdhëtimiLirë – Liberi di Viaggiare (Albanija), Bosnian Representative Association For Valuable Opportunities (Bosna i Hercegovina), Inženjeri zaštite životne sredine (Srbija), Coconut Luxembourg (Luxemburg), Geoclube – Associacao Juvenil De Ciencia Natureza E Aventura (Portugal), Association Universitaire Latino-Americane ASBL (Belgija) i Center For Intercultural Understanding (Francuska) poslati mlade iz svake zemlje na evropski hakaton koji će se organizovati u Bukureštu sa ciljem da okupe mlade ljude i podstaknu ih na aktivno učešće u rešavanju problema nastalih pandemijom virusa COVID 19.

 

/Ovaj tekst napisan je u okviru programa  „OPENS u niskom startu“, koji je podržan od strane Gradske uprave za sport i omladinu Grada Novog Sada – Кancelarije za mlade i Omladinskog saveza udruženja „OPENS“./