Međunarodni projekat “Sačuvajmo naše vode” na konferenciji za medije

U sredu 11. septembra na konferenciji za medije u prostorijama Medija centra Vojvodine predstavljen je međunarodni projekat “Sačuvajmo naše vode” organizovan kroz Erazmus+ program, finansiranog od strane Evropske komisije. Projekat za cilj ima edukaciju mladih na polju zaštite životne sredine sa fokusom na očuvanje voda u svojim sredinama.

Mladi predstavnici pet zemalja, Litvanije, Severne Makedonije, Rumunije, Bosne i Hercegovine i Srbije govorili su predstavnicima medija o međunarodnom projektu “Sačuvajmo naše vode”, ali i o problemima koji se javljaju u njihovim zemljama a koji se tiču kvaliteta i kvantiteta voda.

Tamara Čajkovski, predstavnica organizacije “GEYC” iz Rumunije izjavila je da se problemi vezani za vodu, u slučaju reke Dunav, ne tiču samo Rumunije, već i celog regiona i država kroz koje ta reka prolazi. Rumunija ima lošu vodnu infrastrukturu i mala sredstva što je veliki problem. “Voda je život, i ako ne vodimo računa o njoj, ko će voditi računa o nama?” izjavila je Tamara.

“U Litvaniji pola države je pokriveno jezerima, rekama tu je i Baltičko more i najveći problemi u našoj zemlji su tuđi problemi- smeće i bolesti koje nam dolaze sa Baltika i reka” izjavila je Gabija iz Litvanije.

Bosna i Hercegovina je poznata po vodnom potencijalu i kvalitetu voda, ali pored toga uveze oko 150 miliona litara vode. Isidora Rodić iz  Bosne i Hercegovine skrenula je pažnju na potencijal mladih u zaštiti voda: “Smatram da bi svi zajedno na ovim projektima, razmenama, trebali povesti računa o zagađenju naše vode naročito mi mladi jer ipak na mladima svet ostaje”.

Želja i angažovanje mladih da zaštite životnu sredinu i kvalitet voda je svetla tačka i pokazatelj da će nove generacije biti savesnije od prethodnih u borbi za našu budućnost.