KONVENT 27: Razgovor o primeni ekološkog zakonodavstva na lokalnom nivou

U hotelu „Bačka“ u Vrbasu, u ponedeljak 17. septembra održan je sastanak Radne grupe Nacionalnog konventa EU za otvaranje poglavlja 27 – životna sredina.

Sednica je bila posvećena traženju preporuka za prepreke i izazove koje Srbija ima u primeni ekološkog zakonodavstva, naročito na lokalnom nivou.

Skup je otvorila Nataša Đereg, koordinatorka Radne grupe i predstavnica udruženja „CEKOR“ iz Subotice, koja je prisutnima ukratko predstavila nadležnosti, obaveze i mogućnosti lokalnih samouprava u primeni ekološkog zakonodavstva.

Nakon toga, prisutnima se obratio Sreten Đorđević, jedini advokat u Srbiji specijalizovan za ekološke sporove, koji je izneo probleme, primere iz sudske prakse i posledice koje nastaju usled neadekvatne primene horizontalnog zakonodavstva.

Tokom diskusije  najviše se razgovaralo o predlogu za izmenu Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu a potom i spremnost i kapacitetu civilnih organizacija da većom primenom ekološke regulative dođu do kvalitetnijih rezultata na terenu. Naglašena je velika potreba za angažovanjem stručnih lica, pre svega pravnih eksperata u odbrani ugroženog javnog interesa u oblasti životne sredine.

Učesnici i učesnice skupa imali su priliku da pogledaju i kratak video „Misli – delaj – učini“ Ekološkog centra „Stanište“ iz Vršca i Centra za evropske politike iz Beograda.

Sastanku su, osim članova Radne grupe Nacionalnog konventa, učestvovali i predstavnici i predstavnice desetak organizacija iz cele Srbije, među kojima su i „Inženjeri zaštite životne sredine“ iz Novog Sada,  predstavnici medija, JKP „Komunalac“ iz Vrbasa, kao i učenici i učenice Gimnazije „Žarko Zrenjanin“ i srednje medicinske škole „Kuzma i Damjan“ iz Vrbasa.

Događaj su organizovali CEKOR i Ekološki pokret Vrbasa, uz podršku programa CO-SEED, Nacionalngo konventa o EU i programa CSOnnect.