Jesenja akcija zamene starog papira za sadnice!

Jesenja akcija zamene starog papira za sadnice!

U želji da podstakne građane i građanke na reciklažu starog papira, udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“ će i ove jeseni organizovati akcije zamene starog papira za sadnice cveća ili drveća.

Akcija će se sprovesti u okviru Jesenjih cvetnih pijaca koje tradicionalno organizuje Pokret gorana Novog Sada na platou ispred JP SPC „Vojvodina“ (SPENS) u Novom Sadu.

Svi koji donesu 10 kg starog papira dobiće sadnicu cveća, a oni koji donesu 60 kg starog papira dobiće sadnicu drveća.

Jesenje cvetne pijace se održavaju petkom i subotom, a akcija zamene starog papira za sadnice biće organizovana:

– u petak 22. septembra od 8 do 19 časova,

– u subotu 23. septembra od 8 do 13 časova,

– u petak 29. septembra od 8 do 19 časova,

– u subotu 30. septembra od 8 do 13 časova,

– u petak 06. oktobar od 8 do 19 časova,

– u subotu 07. oktobra od 8 do 13 časova,

– u petak 13. oktobar od 8 do 19 časova,

– u subotu 14. oktobra od 8 do 13 časova,

Ukoliko zbog vremenskih uslova cvetna pijaca bude u naznačenim danima otkazana, i naša akcija će se pomeriti, a o novom datumu javnost ćemo informisati putem Fejsbuk stranice udruženja.

Na štandu „Inženjera zaštite životne sredine“ svi zainteresovani moći će da dobiju i više informacija o procesu reciklaže i načinima na koji mogu da smanje svoj uticaj na životnu sredinu i doprinesu njenom očuvanju, kao i načinima na koje možemo da odgovorimo na klimatske promene koje nas svakoga dana sve više pogađaju.

Papir ima odlična svojstva za reciklažu – proizvodnjom iz recikliranih materijala, umesto iz drveta, postiže se energetska ušteda i do 74%, zavisno od tehnološkog postupka i vrste starog papira.

Dobijanjem papira iz jedne tone recikliranog papira smanjuje se emisija štetnih gasova za oko 70%. Takođe, reciklažom samo 1 tone starog papira sačuva se 32.000 litara vode potrebne za proizvodni proces.

Da bi se zadovoljile potrebe za papirom prosečnog domaćinstva godišnje se poseče 6 stabala. Svakom tonom recikliranih novina sačuva se 17 stabala starosti između 15 i 20 godina.

Reciklirajmo stari papir i posadimo novo drveće svake godine kako bismo sačuvali šume i svež vazduh!

Akciju „Zamenite stari papir za sadnice“ udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“ organizuju već više od deset godina. Ove godine, akcija se sprovodi u saradnji sa Omladinski savez udruženja OPENS i Pokretom gorana Novog Sada uz podršku Grada Novog Sada, Gradske uprave za sport i omladinu – Kancelarije za mlade i Gradske uprave za zaštitu životne sredine.

Prižite se i posadite budućnost, danas.