Javna rasprava o Nacrtu zakona o klimatskim promenama

Prva javna rasprava o Nacrtu zakona o klimatskim promenama održana je u 16. marta u Novom Sadu u prostorijama Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Ovim zakonom tretiraju se pitanja emisije staklene bašte, te će on pre svega imati veliki uticaj na uzročnike klimatskih promena, ali je takođe od velike važnosti kada je u pitanju dostizanje standarda Evropske unije u oblasti životne sredine.

Tokom javne rasprave istaknuto je da će se usvajanjem i primenom ovog zakona poboljšati život građana, ali da će pre svega privreda morati puno da investira u promenu sopstvenih tehnologija.

Ministar Trivan je takođe istakao da je pošumljavanje od velikog značaja u borbi protiv klimatskih promena, ali da se ova metoda, iako najefikasnija i najjeftinija, najmanje koritsti i u svetu, a i kod nas.

U Kragujevcu, okrugli sto će biti održan 27. marta, u Nišu 30. marta, Beogradu 3. aprila, Pirotu 4. aprila i Prijepolju 16. aprila.

Javna rasprava se održava sa ciljem da se prikupe komentari i sugestije za dodatno unapređenje postojećeg teksta Nacrta zakona. Svi koji to budu želeli, moći će da dostave svoje predloge na predviđenom obrascu do 20. aprila 2018.

Tekst Nacrta zakona o klimatskim promenama, kao i obrazac za dostavljanje komentara i sugestija mogu se pronaći na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva zaštite životne sredine, putem linka:

МИНИСТАРСТВО ЗАПОЧИЊЕ ПОСТУПАК ЈАВНЕ РАСПРАВЕ ЗА ЗАКОН О КЛИМАТСКИМ ПРОМЕНАМА