Prezentacija mogućnosti volontiranja u inostranstvu u Omladinskom centru u Novom Sadu

U četvrtak 14.10.2021 održana je prezentacija volonterskih mogućnosti za mlade u okviru nekoliko programa koji su dostupni svi zainteresovanim omladinscima starosti od 18 do 30 godina starosti. Prilikom ove manifestacije koja je organizovana od strane Novosadskog volonterskog servisa uz podršku OPENSa, realizovana prezentacija gde su kako predavači tako i sami volonteri preneli učesnicima mogućnosti ali i svoja iskustva u avanturama volontiranja u inostranstvu.

Inženjeri zaštite životne sredine su predstavili učesnicima mogućnosti volontiranja na kratkoročnim i dugoročnim programima u okviru Evropske inicijative za Solidarnost (ESC – European Solidarity Corps) čiju akreditaciju ponosno drže od avgusta meseca ove godine. Dobijena akreditacija će omogućiti našoj organizaciji da šalje naše mlade u inostranstvo na volontiranje ali i da ugošćuje strane volontere kod nas u narednih 7 godina odnosno od 2021. do 2027. godine.

 

Naša koleginica Lidija Pribelja je učesnicima predstavila iz svoje perspektive šta je to Evropska inicijativa za Solidarnost i na koji način se možete uključiti, pošto je ona bivša volonterka ESC programa, koja je 9 meseci 2019. godine provela na jugu Italije, u mestu Napulj gde je radila kao rendžer zaštićene morske oblasti Punta Campanella. Zanimljivo je da ona svoju avanturu u inostranstvu započela baš uz pomoć Inženjera zaštite životne sredine gde je odskora i zaposlena kao omladinska radnica.

Ukoliko ste zainteresovani i voleli biste da čujete više o tome kako da BESPLATNO odete na volontiranje u inostranstvo a niste bili u mogućnosti da prisustvujete lično, ne brinite sledeće nedelje u utorak, 26.10.2021 biće održana online prezentacija! Svi zainteresovani su dobrodošli samo je potrebno da svoje prisustvo potvrdite popunjavanjem online formulara.

Prijavu možete popuniti OVDE kako bismo vam mogli poslati link za online događaj.

Celu manifestaciju je pratilo pozitivno raspoloženje i diskusija uz mnoga pitanja koja su samo produbljivala zainteresovanost za ESC program svih prisutnih. Događaju su se pridružili i volonterke iz Francuske koje su podelile svoja iskustva kao internacionalne volonterke iz fondacije Žil Vern. Velikim aplauzom su propraćena njihova iskustva sa Srbijom a svi prisutni su im poručili kako su uvek dobrodošle u našu zemlju. West Balkan 6 je takođe predtsvio programe kratkoročnog volontiranja orijentisanim ka regionu. Naravno, njihovi volonteri su takođe podelili svoja iskustva sa učesnicima.

Nakon prezentacije svih predstavnika organizacija a i volontera, uz tople reči zahvalnosti organizatora završila se manifestacija.