Evaluacioni sastanak u Izmiru (Turska) u okviru projekta „Creativity 4 Change“

U periodu od 07.04. – 13.04.2022. godine se održao evaluacioni sastanak u Izmiru (Turska) u sklopu Erasmus+ projekta „Creativity 4 Change“. Glavni pokretač ovog projekta je nevladina organizacija Omladinski razvojni centar „Dekameron“ iz Ključa (BiH). Tema ovog sastanka je bilo istraživanje o kreativnim i kulturnim industrijama zemalja učesnica sastanka, dok projekat ima za cilj da razvije kapacitete omladinskih organizacija, prenošenje znanja i pozitivnih primera praksi u kreativnoj i kulturnoj industriji. Projekat teži da se bavi globalnim delatnostima kao što su borba protiv nezaposlenosti među mladima, razvoj društva i kulture, uspostavljanje funkcionalne mreže i saradnje među organizacijama, što će obezbediti bolju razmenu znanja i resursa. Projektne aktivnosti su održale u 4 zemlje: prvi projektni sastanak se održao u Novom Sadu (Srbija), prvi trening kurs u Ključu (BiH), drugi trening kurs u Trikali (Grčka) i evaluacioni sastanak u Izmiru (Truska).

Više informacija o samom projektu se nalazi OVDE.

Evaluacioni sastanak je okupio 6 međunarodnih organizacija iz 6 zemalja (Srbija, Crna Gora, Nemačka, Litvanija, Italija i Turska), gde je prisustvovao naš kolega Nikola Gluvaković. Organizacija koja je bila domaćin na ovom sastanku je turska nevladina organizacija AvecaPro, sa sedištem u naselju Pandžar, nedaleko od Izmira. Radne prostorije, u kojima se obavljao sastanak, se nalaze unutar naučno-tehnološkog parka Izmir Bilimpark, koji se takođe nalazi u naselju Pandžar.

Nakon dolaska u smeštaj prvog dana, organizatori sastanka su svim učesnicima poželeli toplu dobrodošlicu i nakon kratkog upoznavanja učesnika međusobno, počeo je sastanak na kom su bile predstavljene sve teme koje prate projekat. Nakon kratkog upoznavanja sa temama, učesnici su imali kao radni zadatak da napišu istraživački rad, u kojem bi predstavili stanje kulturne i kreativne industrije u svojim zemljama. Ove dve industrije su blisko povezane i odnose se na kulturne događaje i manifestacije, strategije razvoja kulture, uključivanje mladih u donošenje odluka, pretvaranja starih objekata u kulturne stanice, razvoj omladinske politike i omladinskih organizacija itd. Nakon što su učesnici završili istraživačke radove, poslali su radove Omladinskom razvojnom centru „Dekameron“, koji su dalje prosledili Evropskoj uniji na uvid.

Ostatak vremena u Izmiru su učesnici iskoristili da turistički obiđu Izmir i njegovu okolinu. Organizatori sastanka su pripremili obilaske centra Izmira, njegove bazare i kulturno-istorijske spomenike. Posebno bi se mogla istaći poseta antičkom gradu Efesu, koja je ostavila najveći utisak među učesnicima.

Za Inženjere zaštite životne sredine je ovaj sastanak je bio izuzetno važan da se upozna sa njihovim radom i delovanjem drugih organizacija učesnica iz oblasti omladinskih razmena, kao i iz oblasti zaštite životne sredine. Potencijalno novo partnerstvo bi moglo da se desi sa organizacijom, koja je organizovala ovaj sastanak, AvecaPro, koja bi mogla u budućnosti ugostiti naše volontere na višemesečno volontiranje u Turskoj.