„DUNAVSKA ALA“: Izložba fotografija i umetničkih instalacija od 28. septembra na Novosadskom sajmu

Umetničke instalacije i fotografije nastale tokom realizacije međunarodnog volonterskog kampa „Dunavska ala“ široj publici biće predstavljene u okviru Sajma ekologije koji se u Novom Sadu održava od 28. septembra do 2. oktobra 2022. godine.

Projekat „Dunavska ala“ ima za cilj promociju mira, umetnosti i zaštite životne sredine i kroz različite aktivnosti želi da ukaže na značaj očuvanje reke Dunav.

Tokom jula meseca, u fruškogorskom selu Jazak i u Novom Sadu, mladi iz Srbije, Švedske, Japana, Tajlanda, Rusije, Italije i Bugarske, uz stručnu pomoć profesionalnih umetnika, zajedno su promišljali, a zatim i izrađivali objekte, koji pored umetničkih vrednosti imaju i praktičnu primenu. Za vreme dvanaestodnevne radionice, odbačeni industrijski bojleri i drugi nerđajući metalni otpad obnovljen je i preoblikovan (eng. upcycled) u kante za otpad. Svaka kanta predstavlja alu, odnosno zmaja kojeg su učesnici i učesnice dizajnirali na osnovu njihovog kulturnog nasleđa i porekla.

Umetnički kreirane kante, kao i fotografije kojima je zabeležen rad na njihovoj izradi, biće izloženi u Auli Novosadskoj sajma tokom trajanja Međunarodnih sajmova LORIST – Sajam lova i ribolova i Sajam ekologije.

Postavka će moći da se pogleda od 10 do 19 časova, od srede do subote, i od 10 do 17 časova u nedelju 2. oktobra.

Svi koji žele da recikliraju, imaće priliku da u zamenu za određenu količinu otpada besplatno uđu na ovu sajamsku manifestaciju. Detaljnije informacije o količinama i mestu gde je potrebno doneti otpad, mogu se pronaći OVDE.

 

Projekat „Dunavska ala“ realizuju „Inženjeri zaštite životne sredine“, u saradnji sa Fondacijom Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022 i Mladim istraživačima Srbije. Projekat je finansiran od strane Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022 i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. Takođe, projekat je podržan i od strane Omladinskog saveza udruženja „OPENS“ i Grada Novog Sada – Gradske uprave za sport i omladinu.