29. 7. 2022.

„SAVE OUR PLANET“: U Ljubljani završen seminar za omladinske radnike i radnice

Predstavnici i predstavnice „Inženjera zaštite životne sredine“ od 23. do 28. jula učestvovali su na seminaru „Save Our Planet“, koji je u organizaciji udruženja „Youth Network No Excuse“ realizovan u Ljubljani (Slovenija). Program je bio namenjen omladinskim radnicima i radnicama, kao i drugim osobama koje rade i u stalnom su kontaktu sa mladim osobama, a […]

22. 7. 2022.

Finalni događaj projekta „EuroChange Makers“ u Bukureštu: Naši učesnici na Evropskom Hakatonu

Projekat „Euro ChangeMakers“ se polako privodi kraju a glavna svečanost projekta je bila održana od 06. do 08.07.2022. godine u Bukureštu na kojoj je učestvovalo četvoro mladih iz Srbije ispred „Inženjera zaštite životne sredine“ kao jedne od 17 partnerskih organizacija iz 17 zemalja Evrope. Cilj projekta je bilo afirmisati mlade na aktivno učešće u svojim […]

21. 7. 2022.

Mladi ambasadori pozitivnih promena na Zapadnom Balkanu

Klimatske promene nisu apstraktni koncept o nekoj dalekoj budućnosti. One utiču na živote mladih ljudi, a uticaće i u budućnosti. Posledice klimatskih promena su već očigledne i prisutne. Porast temperature, porast nivoa mora, zagađenje životne sredine i ekstremni vremenski događaji ne utiču samo na svet koji ostavljamo budućim generacijama, već utiču na svet u kome […]

Water fest
Eko dinar
E projekti Hakaton

Dunavska ala

Dunavska ala 2022

Opšte informacije o projektu

Projekat „Dunavska ala“ je zasnovan na delovanju polja mira, umetnosti i zaštite životne sredine. Projekat ima za cilj da ukaže na značaj na očuvanje Dunava i direktno doprinese unapređenju stanja priobalja Dunava kod Novog Sada, organizovanjem akcija njegovog čišćenja i postavljanja umetničkih instalacija duž keja na levoj obali Dunava.

Projekat za osnovu ima međunarodni volonterski kamp, koji se organizuje u Novom Sadu od 17. – 31.07.2022. godine i predstavlja glavnu projektnu aktivnost. Na kampu učestvuju mladi iz nekoliko zemalja, zajedno sa troje lokanih umetnika.

Primenjene umetničke instalacije će biti izrađene od recikliranog materijala. Ove izgrađene instalacije će služiti kao posude za odlaganje otpada i biće privremeno postavljene na najvećoj gradskoj plaži u Novom Sadu, odnosno na Štrandu, a trajno postavljene u Kreativnom distriktu u Novom Sadu. Na ovaj način će se obezbediti njihovo očuvanje i dalja primena.

U planu je da se postavi 10 kanti, gde bi jedna kanta predstavljala jednu od zemalja koja čini Dunavski sliv (Nemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Rumunija, Bugarska, Moldavija i Ukrajina). Sve instalacije će biti vidno obeležene i, ukoliko bude izvodljivo, svaka instalacije će imati neko obeležje zemlje koju predstavlja.

Lokalna zajednica će biti putem društvenih mreža i medija pozvane da se priključe akcijama čišćenja i uređenja priobalja Dunava kao i izradi i postavljanju instalacije.

Za nove informacije o samom projektu, možete pratiti na našim društvenim mrežama na Facebook-u i Instagram-u, kao i na našem sajtu https://www.activity4sustainability.org/.

Finansijsku podršku za realizaciju ovog projekta je pružila Fondacija 2022. Projekat je podržan i od strane Omladinskog saveza udruženja „OPENS“ i Grada Novog Sada – Gradske uprave za sport i omladinu.


Foto galerija


PDF katalog izložbe

Infosheet Dunavska ala